log in

Zbog poplava na lijevoj obali Dunava 80 spasilačkih intervencija /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dan posle obilne kiše koja je pogodila Beograd, veća količina vode zadržala se na pojedinim lokacijama u glavnom gradu.

Na okretnici tramvaja u Bloku 45, koja je sinoć bila poplavljena, voda se povukla i ostavila mulj i blato, ali tramvaji od jutros saobraćaju. U beogradskim vrtićima sanirani su problemi nastali nakon obilnih padavina, a od 306 objekata samo jedan jutros nije primio decu - vrtić "Pahuljica" u Kotežu, u kome je stanje bilo najteže. Zbog obilnih padavina koje su pogodile Beograd najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež. Tamo su na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikog kapaciteta. Auto-put je na sat vremena bio blokiran zbog ogromne količine vode, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao reke.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je sedam osoba. Tamo je palo najviše kiše po kvadratnom metru – čak 100 litara.

Radojičić ističe da ovoliko vode za tako kratak period nije palo ni 2014. godine. Istakao je i probleme nivelacije terena i neplanske gradnje bez kanalizacione mreže koji su, uz klimatske promene, izazvali nevolje za građane. Poručio je građanima da će gradske službe dati maksimum da se u kratkom periodu reše svi problemi i da se drenira teren. Nakon toga će uslediti kontrola javnog zdravlja i plan dezinfekcije i deratizacije, a eventualno i uništavanje komaraca. 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je tokom noći angažovano 140 vatrogasaca na 93 lokacije na crpljenju vode i da će se nastaviti sa tim. Poručuje da je potreban veliki oprez.

Sva domaćinstva na teritoriji Beograda, koje je u nedelju zahvatilo nevreme sa velikom količinom kiše, imaju redovno snabdevanje strujom, izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.Antić je zahvalio radnicima EPS-a odnosno EPS Distribucije što su brzom i hrabrom reakcijom odbranili Beograd kada je reč o snabdevanju strujom.

Nevreme praćeno kišom, olujnim vetrom i gradom pogodilo je juče opštinu Knić, a u pojedinim selima uništeni su voćnjaci i usevi i oštećeni putevi.U selima Leskovac, Balosave, Vrbeta i Pajsijević padao je grad veličine teniske loptice i uništio vocnjake, ratarske i povrtarske kulture, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu opštine.

Društvene mreže