log in

Makron obećao pomoć u pokretanju dijaloga Beograda sa Prištinom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Saradnja, pomirenje i prevazilaženje stereotipa i teškog nasljeđa sukoba u prošlosti su izuzetno važni za budućnost Zapadnog Balkana, a saradnja mladih može doneti mir regionu, preneli su studenti Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u razgovoru sa predsjednicima Francuske i Srbije, Emanuelom Makronom i Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Učimo iz prošlosti da bi imali bolju budućnost, naglasili su oni. Mladima je Makron ukazao da postoji evropska perspektiva za sve zemlje, iako su neke, kao BiH, još udaljene, ali da su neophodne reforme na tom putu.Potrebno je vrijeme da se o nekim stvarima opet govori, mislim da će nastavak razgovora o Kosovu sa velikim silama biti u septembru, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Kalemegdanu.Dodao je da će se dok je živ zalagati za kompromis kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Analizirajući Makronovu posetu, Vučić je rekao da petosatni razgovor sa francuskim predsjednikom govori o tome da je želeo mnogo toga da čuje, sazna i nauči od jednog od, kako ističe, najvećih lidera.

Može li susret francuskog i srpskog predsjednika u Beogradu da označi novi početak u odnosima dvije zemlje? Koliko je realna želja Makrona da se kompromis po pitanju Kosova i Metohije pronađe u roku od nekoliko mjeseci? Šef srpske diplomatije kaže za RTS da to što je francuski predsjednik Emanuel Makron istakao potrebu za kompromisom između Beograda i Prištine – velika promjena u politici Francuske.

Francuski predsjednik se prvog dana posjete Srbiji a nakon sastanka obratio na Kalemegdanu pred više hiljada građana.

Francuski predsjednik je ostao pri svom stavu o proširenju EU, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju.Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, rekao je da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Društvene mreže