log in

Ljajić: Erdogan dovodi 100 privrednika, Turska nam je važna zbog međunarodne pozicije /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Turski predsjednik Tajip Erdogan dolazi u ponedjeljak u Srbiju .

Prema protokolu Erdogan bi zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i  svim članovima Predsjedništva BiH trebao u Sremskoj Rači postaviti kamen temeljac za gradnju auto puta Beograd Sarajevo , od čega je već počela izgradnja dionice Kuzmin - Rača koja treba da se produži i do Bijeljine. Sa Erdoganom dolazi i preko 100 privrednika što je prilika za privrednu saradnju.

D li će članovi Predsjedništva BiH razgovarati o toj - privrednoj šansi - vidjećemo.

Priusutna su i razmišljanja da će biti priče i o politici i mogućem uticanju Erdogana na političko Sarajevo da ide u smjeru formiranaj vlasti na nivou BiH i jačanja saradnje u regionu. Autoputa je dobra prilika za za građevinske firme u Srbiji i BiH, kaže Ljaljić.

Ovo je izuzetno važan projekat za olakšanje trgovine jer je Srbiji, BiH  najvažniji trgovinski partner, treći na svijetu, sa kojim, ironično,  ima ubjedljivo najlošije putne veze. Ovo je veliki ekonomski i mirovni projekat , rekao je Ljajić.

Ljajić je potvrdio da naredne nedjelje u Beogradu  počinju razgovori sa predstavnicima Albanije i sjeverne Makedonije o tzv "mini šengenu" koji bi omogućio i lakši prolaz robe, ali i radnika iz jedne u drugu zemlju.

Društvene mreže