log in

Sporazum sa EAEU od velikog značaja za Srbiju /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev pozdravio je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, kojim se proširuje lista i povećavaju kvote srpskih proizvoda za izvoz na teritoriju EAEU bez carine.

On je ocijenio da potpisivanjem ova saradnja prelazi na novi nivo i da je to značajan događaj u trgovinskim i ekonomskim odnosima.

„Očekujemo da će trgovina rasti, prije svega zbog nižih uvoznih taksi. I za Srbiju su koristi od sporazuma sa EAEU opipljive. Srpska roba će pod povoljnijim uslovima moći da izađe na tržište Unije“, rekao je Medvedev, podsjećajući da ovo tržište već sada broji 183 miliona potrošača.

Ukupna robna razmjena približava se sumi od dvije milijarde dolara, dodao je on

Do potpisivanja sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom trebalo je da prođe mnogo dana pregovora i ubjeđivanja. Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić kaže za RTS da je država svoj posao uradila, a da kompanije imaju mogućnost da pod povlašćenim uslovima izvoze 99 posto robe na tržište od 183 miliona stanovnika.

Rasim Ljajić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da sada slijedi uobičajena procedura ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini u parlamentu i parlamentima država članica.

Rokova, kako je napomenuo, nema jer parlament usvaja taj zakon o ratifikaciji sporazuma.

Društvene mreže