log in

Oglasio i Matić: NATO bombe “skinule” cvet maka

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jesam to radio ranije, ali kad sam razmislio ponovo o tome procenio sam da nije ispravno da ja nosim ‘popi’ na dresu – napisao je fudbaler Mančester junajteda na Instragramu

Deo ostrvske javnosti minulog vikenda krenulo je u “hajku” na srpskog reprezentativca Nemanju Matića, jer je na utakmici protiv Bornmuta bio jedini fudbaler na terenu koji na dresu nije imao cvet maka.

Vezista Mančester junajteda odbio je da na dresu ima “poppy”, koji fudbaleri engleskih fudbalskih klubova sada već tradicionalno nose tokom utakmica u novembru, kao simbol odavanja počasti stradalim britanskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

Engleski mediji su odmah posle meča počeli sa spekulacijama o razlozima Matićeve odluke da na dresu nema cvet maka, a u ponedeljak se ispostavilo da su u pravu bili oni koji su tvrdili da je učestvovanje britanske vojske u bombardovanju Srbije 1999. godine razlog za Matićev gest.

- U potpunosti razumem zašto ljudi nose cvet maka i apsolutno poštujem svačije pravo da to uradi. Imam potpuno razumevanje za svakoga ko je u konfliktima izgubio nekog dragog. Međutim, mene to podseća na napad koji sam lično osetio dok sam bio mlad, uplašeni 12-godišnji dečak u Vrelu, dok su moju Srbiju razarale bombe 1999. godine – napisao je Matić u saopštenju objavljenom na Instagram profilu.

Ono što je mnoge na Ostrvu bunilo bilo je to što je ovo bio prvi put da Matić na dresu nema “poppy” otkada je stigao u Premijer ligu.

- Jesam to radio ranije, ali kad sam razmislio ponovo o tome procenio sam da nije ispravno da ja nosim ‘popi’ na dresu. Ne želim da potkopavam taj simbol kao simbol ponosa u Britaniji. Ne želim nikoga da uvredim. Međutim, svi smo mi proizvod sopstvenog odrastanja i ovo je lični izbor iz navedenih razloga. Nadam se da će svi razumeti moje razloge sada kada sam ih objasnio i da ću moći da se koncetrišem na to da pomognem svom timu u utakmicama pred nama – napisao je Nemanja Matić.

Društvene mreže