log in

Plutajuće kuće u Holandiji

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Holanđani su uvijek spremni da se prilagode novonastalim situacijama. U namjeri da odgovore na posljedice globalnog zagrijevanja, pokrenuli su projekat „Plutajuće kuće”.

Budući da dobar dio Holandije i Danske leži ispod nivoa mora, Danci podižu nasipe a Holanđani prave i plutajuće kuće. Riječ je o pravim kućama za život koje plutaju po površini vode pa ponekad djeluje kao da lebde u vazduhu.

Usvojili su nove tehnologije, koristili savremene materijale, napravili jedinstven dizajn i posebnu konstrukciju, zbog čega su te kuće dvadesetak procenata skuplje od klasičnih.

Kućice ponekad budu ispod nivoa vode, a onda se, kada pada kiša, malo izdignu, pa je posebno zanimljivo kako se u zavisnosti od nivoa vode mijenja vidik.

Pored toga što pomažu Holanđanima u suočavanju sa posljedicama globalnog zagrijevanja, plutajuće kuće im omogućavaju i da žive u skladu sa prirodom. Formom, oblikom i bojom ti objekti ne odudaraju od okoline.

Godinama su u ovoj zemlji ojačavali nasipe, ali se pokazalo da to nije dovoljno jer klimatske promjene ne utiču samo na nivo mora već se mijenja i nivo rijeka i kanala.

Ni ove bajkovite plutajuće kuće ne mogu da riješe taj problem, ali mogu da budu dio rješenja ili korak dalje ka nekoj boljoj ideji. Reagujući na globalno otopljavanje raznim apelima, strožim zakonima prema zagađivačima, odgovornim odnosom prema energetskoj efikasnosti i ovakvim projektima ‒ Holanđani štite ne samo svoju zemlju već i cijelu planetu

(RTS)

Društvene mreže