log in

Evropa se sprema za pakao: Najtoplija noć u istoriji!

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sjeverozapadna Evropa će se ove nedjelje suočiti s nastavkom ljetnjih žega kakve su vladale i krajem juna, a prije svega Pariz, koji je uveo treći od četiri stepena odbrane od velikih vrućina.

Od Francuske preko Beneluksa do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje na visoke temperature, koje će se, kako se prognozira, u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40. stepenu, nakon čega će krajem nedjelje pasti, prenosi Index.hr.

Britanski meteorolozi najavljuju da će noć između ponedjeljka i utorka biti najtoplija u istoriji.

Oni kažu da je najviša temperatura tokom noći u Velikoj Britaniji od 23,3 stepena izmjerena davne 1948. godine, a sada se očekuju iznad 25 stepeni.

U Francuskoj bi talas vrućine mogao da potraje kraće nego u junu, kada je, 28. juna srušen apsolutni temperaturni rekord u Verargeu na jugu zemlje, gdje je izmjereno 46 stepeni.

Ovog puta se ne očekuju temperature od 45-46 stepeni, ali bi sjeverni dio zemlje mogao mnogo više da osjeti vrućinu, objavio je Meteo-Frans.

"U četvrtak se u Parizu predviđa 41 ili 42 stepena, uz veliku vjerovatnoću da će biti oboren rekord od 40,4 stepena zabilježen 1947, rekao je Fransoa Žobar", prognostičar u Meteo-Fransu.

Zbog toga je Pariz uveo treći od četiri stepena odbrane od talasa vrućine koji predviđa otvaranje "prostorija za osvježenje" u javnim objektima i postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namjenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

U sjevernim i centralnim dijelovima Italije, prije svega u Firenci i Ferari očekuju se temperature od četrdesetak stepeni, dok će jug i centralni dio zemlje ovog puta biti pošteđeni.

"U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 stepeni i više", rekao je Žobar.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod izdao "upozorenje zbog velike vrućine" koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je objavila "narandžasto" upozorenje za četvrtak i petak, ali samo na zapadu zemlje.

Istovremeno u Portugaliji udari vjetra i suša otežavaju borbu sa jakim požarom koji od subote hara planinskim područjem u centralnom dijelu zemlje i gdje je vatra 2017. usmrtila oko stotinu ljudi.

Društvene mreže