log in

Dan koji je promijenio svijet:U trenu ubijeno 140.000 ljudi

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle su 74 godine od prvog nuklearnog napada u istoriji čovječanstva, kada su SAD bacile atomsku bombu na grad Hirošimu i prinudile Japan na kapitulaciju, čime je okončan Drugi svjetski rat.

U bombardovanju je ubijeno 140.000 ljudi, ne računajući stradale od radijacije i Nagasakija, gde ih je usmrćeno 22.000, a od radijacije još 39.000.

Bombardovanje je izvršeno 6. i 9. avgusta 1945. godine na osnovu odluke tadašnjeg predsjednika SAD Harija Trumana, a naređenje su izvršili američki bombarderi. To je bilo prvi put u istoriji da je nuklearno oružje upotrebljeno u ratu.

Hirošima je tada imala 255.000 stanovnika i bila je glavni štab generala Hata Šunrokua, koji je bio zadužen za odbranu južnog dijela Japana.

Međutim, veliku većinu stanovništva činili su civili i zato se postupak SAD i američke vojske i danas smatra kontroverznim.

SAD su 31. jula pripremile uranijumsku bombu nazvanu "Mali dječak", tešku četiri tone i dugu tri metra.

Bombarder "Enola Gej" poletio je sa zapadnopacifičkog ostrva Tinianu 6. avgusta 1945. u pratnji još dva bombardera "B-29" koji su bili opremljeni uređajima za osmatranje, foto-aparatima i kamerama.

U 7.00 časova po lokalnom vremenu japanski radari su otkrili tri aviona i pokrenuli uzbunu, ali su je onda prekinuli jer su mislili da avion leti visoko budući da je riječ o izviđačkoj letjelici.

"Enola Gej" izbacila je atomsku bombu koja je detonirala na visini od 580 metara. U jednom trenutku poginulo je 140.000 ljudi.

Temperatura na tlu u blizini središta eksplozije dostizala je i do 5.000 stepeni Celzijusovih.

Snažni udarni vjetar, brzine 800 kilometara na čas i plamene oluje uništile su gotovo sve unutar 13 kilometara kvadratnih.

SAD su 9. avgusta izbacile drugu atomsku bombu, ovog puta na grad Nagasaki.

Meta je bio "Micubiši koncern", ali ga je bomba promašila za više od dva kilometra. Ipak, uništila je pola grada.

Bomba je aktivirana na visini od 470 metara i ubila 22.000 ljudi, a još 39.000 je poginulo od posljedica radijacije.

Poslije atomskog napada, Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. godine što je omogućilo da se Drugi svjetski rat zvanično završi dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Društvene mreže