log in

Huawei pobijedio: Tramp skida zabranu firmama u SAD

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posle turbulentnog odnosa na relaciji Kina - SAD, američka preduzeća čije je poslovanje sa kompanijom Huawei bilo obustavljeno, ponovo će dobiti odobrenje da sarađuju sa najvećim svjetskim proizvođačem telefona.

Za dvije nedelje, najviše četiri, američka preduzeća dobiće "zeleno svjetlo" da ponovo rade sa kompanijom Huawei, objavio je nemenovani američki zvaničnik blizak administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa. Ovo je bilo očekivano nakon što je Tramp, posle nedavnog razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, tokom samita G20, najavio "skidanje sankcija"

"Američke kompanije nastaviće da prodaju kompaniji Huawei", rekao je Tramp i dodao: "Naše američke kompanije proizvode proizvode. To je kompleksno… visoka nauka. Jedini smo sa takvom tehnologijom. Složio sam se s tim da nastavimo da prodajemo te proizvode. Volim kad naše kompanije prodaju stvari drugima, veoma kompleksne stvari. Te stvari nije lako napraviti. Naše kompanije su bile vrlo uznemirene, ali ćemo im dozvoliti prodaju. Stoga, ako nije u pitanju problem nacionalne bezbjednosti, dozvoljavamo im da nastave prodaju", rekao je Tramp krajem juna.

Najnovija informacija naslanja se na Trampovu izjavu i najavu.

Huawei i Trampova administracija bili su u klinču nakon optužbi iz SAD da kineska kompanija koristi sve načine da "špijunira" i ugrožava američku bezbjednost, stavivši je na "crnu listu", čime je, praktično, toj kompaniji zabranjuje poslovanje sa američkim kompanijama i onemogućava izvoz američkih proizvoda u Huawei.

Obje strane, dakle i američke kompanije i Huawei bile su na gubitku.

Od 70 milijardi dolara koliko je Huawei potrošio na kupovinu raznih komponenata u 2018. godine, oko 11 milijardi dolara plaćeno je američkim firmama, uključujući "Qualcomm", "Intel" i "Micron Technology".

Posle uvođenja novih mjera, američkim kompanijama je bilo dozvoljeno da sarađuju sa Huawei na osnovu već sklopljenih, ranijih ugovora, ali nisu smjele da sklapaju nove poslove.

Društvene mreže