log in

Znate li šta sve FaceApp može sa vašim fotkama?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evo šta sve piše u uslovima korišćenja, koje je malo ko čitao prije nego što je provjerio kako će izgledati za 60 godina!

FaceApp "ludilo" opet, posle dvije godine, drma čitavu planetu!

Nakon što smo svi vidjeli kako svi naši prijatelji na društvenim mrežama izgledaju kada iznenada ostare nekoliko decenija, tek sada se većina nas bavi bezbjednošću ove aplikacije.

Kojoj smo, prihvativši uslove korišćenja, zauvijek ustupili svoje fotke, da sa njima radi šta god hoće!

"Aplikacija FaceApp omogućila je ljudima da vide kako bi izgledali kao mlađi, stariji, sa drugom bojom kose, bradom ili brkovima... A zauzvrat, korisnici su toj aplikaciji omogućili da koristi njihove fotografije u bilo koje svrhe, zauvijek," prenosi "Forbs".

Više od stotinu miliona ljudi skinulo je ovu aplikaciju sa Google Play prodavnice, dok na iOS App Store servisu drži prvo mjesto i skinuta je iz čak 121 zemlje.

Ali, šta piše u uslovima korišćenja?

"Dajete aplikaciji trajnu, neopozivu, besplatnu, globalnu i prenosivu dozvolu da koristi, reprodukuje, modifikuje, adaptira, objavi, prevede ili na drugi način izmjeni, a zatim javno objavi, vaš sadržaj u svim medijskim formatima koji su trenutno poznati, ili onima koji će tek biti napravljeni," piše tamo gde ste kliknuli OK, a niste baš pažljivo čitali.

I to nije sve - iOS korisnici, kao što smo već pisali, daju aplikaciji saglasnost za pristup fotografijama čak i kada su je sistemski onemogućili. A u pozadini, FaceApp ima pristup i pretragama, i asistentkinji Siri, kao i dozvolu da se automatski "osvježava" u pozadini, što znači da i kada je vi ne koristite, ona koristi vas, odnosno vaš uređaj i sve što se na njemu nalazi.

"Forbs", zatim, dodaje da su nas slučajevi kao što je Kembridž analitika naučili činjenici da kompanije ne koriste uvijek naše podatke na način koji bismo očekivali. Kada jednom nešto postavite na Cloud, izgubili ste kontrolu, bilo da ste dali saglasnost za dalje korišćenje ili ne.

Zaključak?

"Velika je vjerovatnoća da vas niko neće pozvati za nekoliko godina da vam javi da se vaše lice nalazi na ogromnom reklamnom bilbordu u Moskvi. Ali, najvjerovatnija opcija je korišćenje vašeg lica za obučavanje nekog algoritma vještačke inteligencije za prepoznavanje lica, negdje u svijetu," navodi analitičar Piter Kostadinov.

Društvene mreže