log in

Facebook će uskoro čitati misli i to otvoreno priznaje!

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon svih afera sa praćenjem podataka, kompanija odlazi korak dalje i najavljuje tehnologiju kojom bi se "uključila" u ljudske misli!

Facebook radi na razvijanju uređaja koji bi se povezivao sa mozgom i "čitao" ljudske misli, prenosi "Vox".

Kompanija je to javno objavila na svom blogu, a ideja je da uređaj preuzima misli direktno iz neurona i prevodi ih u riječi.

Kratkoročni cilj ove tehnologije je pomaganje pacijentima koji su paralizovani, dekodiranje signala njihog mozga i omogućavanje komunikacije bez pokreta. Ali, dugoročni cilj mogao bi da ima mnogo širu publiku - Facebook će pokušati da razvije tehnologiju koja bi nam svima omogućila da digitalne uređaje kontrolišemo mislima.

Naravno, za to bi Facebook morao našim mislima da ima pristup, primjećuje "Vox", što otvara brojna etička pitanja.

Naučnici Univerziteta u San Francisku, čije istraživanje finansira Facebook, objavili su da su razvili algoritam koji bi prevodio signale moždane aktivnosti u riječi na ekranu u realnom vremenu. Za sada, procenat uspjeha je čak 61 odsto, a tek su počeli!

I kompanija Neuralink Ilona Maska nedavno je objavila da radi na sličnoj tehnologiji, koja bi zahtjevala hirurško usađivanje niti u ljudski mozak. Facebook, s druge strane, radi na tehnologiji koja bi bila neinvazivna, i vjerovatno bi se postavljala na glavu kao kaciga, tako da ne bi bilo potrebe za operacijama.

Društvene mreže