log in

Pogledajte ko vas je sve pratio i špijunirao na netu, odakle i kad!

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od sada u internet pregledaču svakog dana imate mogućnost da pročitate ko vas je na internetu pratio (trackers), kada i sa koje adrese i onemogućite im budući pristup, ako tako želite.

Brojni marketinški stručnjaci su u jednome saglasni - reklame budućnosti su one skrojene po mjeri pojedinca.

Prilagođavanja nema bez upoznavanja sa navikama potrošača, a to uključuje praćenje aktivnosti na internetu, što je izuzetan udar na privatnost.

Mozilla je protiv ovakve prakse zaoštrila stav još u junu, kada je svom internet pregledaču Firefox dodala Enhanced tracking protection, koji po definiciji blokira one, koji vas prate zarad reklama tzv. tracker-e, kako sa individualnih stranica tako i sa društvenih mreža poput Facebook ili Twitter.

Sa najnovijim ažuriranjem, Firefox ispostavlja izveštaj u okviru kog korisnici mogu bliže da se upoznaju sa dnevnom dozom nečasne radoznalosti.

Pratioci i špijuni su podeljeni na društvene mreže, one za otkrivanje koje sve sajtove posjećujete i kada i tih je najviše, korisnicima sa uključenom opcijom skeniranja otiska prsta za logovanje na sistem pokušaće da preuzmu te otiske prstiju za kreiranje profila i posljednji su kriptomajneri, odnosno malver, koji vaš uređaj tjera da rudarite kriptovalute za sajtove, koje ste posjetili.

Novoj opciji se pristupa klikom na ikonicu štita, lijevo od polja za upisivanje adrese internet sajta i aktiviranjem Show Report stavke na dnu padajućeg menija, odnosno klikom na, ako vam je tako lakše, Privacy Protection među podešavanjima.

Nova Firefox verzija pojačala je i zaštitu lozinki u svom Firefox Lockwise menadžeru.

Tako je korisnicima na raspolaganju novi generator lozinki, objašnjava SK, a u slučaju nekog globalnog hakerskog napada, stizaće upozorenje da se voljena kombinacija slova, brojeva i znakova promijeni.

Nakon ažuriranja Firefox pregledača, da biste koristili mogućnosti izvještaja, Firefox bi trebalo da bude v70.0 ili novija, ukoliko koristite BETA softver.

Društvene mreže