log in

Ne morate biti paranoični, ali čuvajte svoj mobilni telefon

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Programi za praćenje i nadzor na mobilnom telefonu mogu se naći u slobodnoj prodaji. Cijene se kreću od 8 do 15 dolara mesečno i na internetu se uveliko oglašavaju. Stručnjaci kažu da odbrane nema - samo držite na oku svoj telefon.

Uhođenje i nadzor na digitalni način pomoću raznih aplikacija, kada ne znate ko vas prati i zašto protivzakonito je i zlonamjerno, uprkos tome što su takvi oglasi česti na internetu i u slobodnoj prodaji.

„I u slobodnoj prodaji i u slobodnoj ponudi takvih aplikacija, pa čak i hardvera. Recimo na jednom sajtu možete pronaći aplikaciju koja se legalno instalira na telefone i služi za praćenje vlasnika telefona. Na sajtu koji prodaje detektivsku opremu može se naći niz hardverskih dodataka ili rješenja za uhođenje drugih osoba. Na kraju, i mobilni operateri nude specifične vidove mogućnosti praćenja, recimo, da svom kućnom ljubimcu, ili čak, svom djetetu kupite ogrlicu ili satić sa karticom za mobilnu telefoniju“, napominje Voja Gašić, novinar časpisa Pi-si pres.

Na Fakultetu bezbjednosti ističu da je dovoljno na internetu da ukucate pretragu najjeftinijih programa za „spaj“ varijantu na androidu i pojaviće se deset najpopularnijih aplikacija. Mjesečna cijena je od osam do petnaest dolara, a one skuplje se plaćaju i do 100 dolara.

„Svi ti softveri uglavnom, provlače se kao legalni jer se koriste varijantom kontrole roditelja nad djecom. Da bi roditelji znali s kime djeca komuniciraju, gde odlaze, s kime se sastaju i pratili njihovu korespodenciju, jer maloljetnici danas masovno koriste telefone, još od najnižeg uzrasta, nažalost. Tako da je u tom kontekstu legitimnost tog softvera pozitivna i prolazi sve one zakonske osove u zemljama Evropske unije i generalno u svijetu. Naravno do onog momenta dok se ne naruši privatnost, što je relativno teško dokazati“, navodi profesor dr Goran J. Mandić sa Fakulteta bezbjednosti.

Neke aplikacije se otvoreno reklamiraju.

„Kao, špijunirajte svog partnera da vidite da li je vjeran, ili poslovnog partnera da provjerite da li je htio da snizi cijenu, a nije vam rekao, i tako dalje“, dodaje Gašić.

Kompanija „Gugl“ je prošlog septembra uklonila oko 1.500 aplikacija za koje je potrvrđeno da u sebi sadrže zlonamjerni kod. Najčešće se radi o reklamama koje neko šalje, a ne znate ni odakle dolaze, niti kome su upućene. Svi ti podaci se skupljaju na jednom serveru i mogu biti zloupotrebljeni.

Društvene mreže