log in

Johanes Han: Prijem zemalja regije u EU do 2025. godine? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iznoseći svoja gledišta o trenutnom stanju u regionu Hahn se osvrnuo na svaku od šest zapadnobalkanskih zemalja, među kojima je posebno apostrofirao po njegovim riječima neke pozitivne pomake u Bosni i Hercegovini.

"Čak i u Bosni i Hercegovini ima nekog pomaka. Bili su u mogućnosti odgovoriti na naš famozni Upitnik, na više od 3.240 pitanja. Po prvi put su koristili tzv. mehanizam koordinacijE", što zvuči veoma tehnički, ali iza toga se nalazio pravi izazov".

Korištenje mehanizma koordinacije, da bi se odgovorilo na Upitnik, Hahn je ocijenio kao veoma pozitivnim korakom.

"Po prvi put smo uspjeli dobiti jedan odgovor iz Bosne i Hercegovine. Svi koji znaju Bosnu i Hercegovinu, znaju da je to jedno postignuće. Između dostavljanja Upitnika i dostavljanja odgovora uzelo im je oko 16 mjeseci – devet mjeseci je bilo potrebno za postizanje unutrašnjeg dogovora u okviru ovog mehanizma koordinacije i šest, sedam mjeseci da se odgovori na pitanja".

Kad je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine Hahn ima vrlo jasnu viziju, ali također od civilnog društva traži i dodatne instrukcije šta da se uradi kako bi se stanje u Bosni i Hercegovini dodatno popravilo.

Društvene mreže