log in

Održana komemoracija u Potočarima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Članovi porodica žrtava, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani položili su cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima, odajući time počast svim žrtvama.

Svi oni danas su  na vječni počinak ispratili 35 žrtava čiji su posmrtni ostaci spušteni u "dolini bijelih nišana" u Potočarima.

Komemoracija je počela u Fabrici akumulatora intoniranjem himne BiH i obraćanjem zvanica. Odata je počast, položeno cvijeće za žrtve genocida.

Glumac Rijad Gvozden govorio je ulomak iz romana "Derviš i smrt", a upriličen je i "Srebrenički inferno" koji je prvi put izveden 2003. prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari spomen-obilježje i mezarje. Od tada se izvodi svake godine, na dan genocida i u vrijeme ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava.

U Srebrenici je održana i komemorativna sjednica Skupštine opštine na kojoj je odata počast svim stanovnicima ove opštine poginulim u proteklom ratu.

 “Negiranje genocida je duboko neljudski”, kazao je danas novinarima visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je  došao u Potočare da oda počast žrtvama.Negiranje, kako je rekao, znači da se on nije desio.“Ima ljudi u Evropi koji negiraju holokaust, ali on postoji”, naveo je Incko.

Tokom komemoracije u Fabrici akumulatora u Potočarima, prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Istakao je da će Srebrenica zauvijek ostati tamna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid.

Predsjednik Liberalne demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas u Potočarima gdje je došao na obilježavanje 23. godišnjice od genocida počinjenog u julu 1995. godine da je sjećanje na njih najjasnija slika ludila koje postoji i koje nam i danas diše za vratom.U Potočare, kako je kazao, dolazi godinama.

Prema agencijskim izvještajima, sve je  proteklo  mirno i u skladu s planom obezbjeđenja današnjeg skupa. MUP RS je nosilac aktivnosti obezbeđenja današnjeg komemorativnog skupa u Srebrenici, a sve policijske strukture koje su takođe angažovane na tom poslu imaju dobru saradnju s ciljem da sve protekne bez incidenata.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava , a traga se za još oko 1.000.

Društvene mreže