log in

Dodik: Cilj da se dođe do istine o Srebrenici

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Izvještaju o radu Komisije za Srebrenici počela je obraćanjem predsjednika Srpske Milorada Dodika, na čiji zahtjev je sjednica i sazvana.

Dodik je predložio danas da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od Vlade Republike Srpske da povuče izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i stavi ga van snage te ponovio da je njegov cilj da obezbijedi da se dođe do istine, te da ne postoji namjera da se umanje zločini koji su se desili nad Bošnjacima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozirio je danas da dvije decenije porodice čekaju da se otvori najmanje 3.300 dosijea ubijenih srpskih civila u Sarajevu i naveo da je prema zvaničnom popisu u deset prijeratnih opština grada Sarajeva stradalo je 6.270 Srba.

Dodik je istakao da porodice čekaju i da bude istražena tortura u 126 logora u kojima je tamnovalo više od 3.000 staraca, žena, djece.

Srebrenički zločin bio je dogovorena tragedija, s namjerom satanizacije Srba", naveo je Dodik i dodao da bez obzira kakvi pritisci bili na Srpsku, interes srpskog naroda mora da bude na prvom mjestu.

Poslije obraćanja, u Skupštini, predsjednika Republike Srpske, obratio se i predsjednik Vlade iz 2004 . godine kada je usvojen izvještaj komisije o dešavanjima u Srebrenici i oko nje u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, Dragan Mikerević.Mikerević je istakao da je tada bio mnogo drugačiji politički okvir i da je nivo saznanja o svim dešavanjima, pa i u Srebrenici bio manji nego što je to danas. Istakao je da je Vlada Srpske morala da usvoji taj izvještaj i da je bilo određenih pritisaka.

. Uslijedilo je i obraćanje nekadašnjeg predsjednika Repbulike Srpske Dragana Čavića. Senad Bratić i Mihnet Okić, poslanici Koalicije “Domovina” iz SDA, nisu prisustvovali  posebnoj sjednici parlamenta o informaciji o Izvještaju Komisije za Srebrenicu, iz 2004. godine.Senad Bratić je rekao da smatraju da parlament u vrijeme uoči izbora ne treba da raspravlja o ovoj temi, dodavši da su o tome svoje rekle presude u Haškom tribunalu.

Društvene mreže