log in

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama zakona o krivičnom postupku /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na hitnoj sjednici  po  hitnom postupku poslanici u državnom Parlamentu BIH danas su razmatrali  i usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH.

Ovim amandmanima sprovedena je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Veći broj izmjena odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da ni istraga ni postupak ne mogu trajati beskonačno nego su određeni rokovi u kojima treba da budu preduzete određene radnje.

Riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zaprijećena kazna zatvora duža od 10 godina, dok je precizirano i da će se za predmete koji su u toku primjenjivati dosadašnji zakon.

Sjednici nisu  prisustvovali  poslanici SNSD-a.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozvao je poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH da danas ne razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, dok ne bude uvršten prijedlog ovog centra koji se odnosi na ponavljanje postupka u pravosnažnim predmetima, zbog lažnog svjedočenja.

Delegacija EU u BiH, zajedno sa šefovima misija zemalja članica u BiH, ranije je upozorila da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku u Domu naroda parlamenta BiH izuzetno važno za dalji napredak zemlje na putu ka EU.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj – Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH, te Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u opštini Stari Grad, Sarajevo.

Ovim je završena današnja hitna sjednica Predstavničkog dom

Društvene mreže