Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/ntvarena/public_html/live/images/photos/CIGARE
Obaveštenje
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/photos/CIGARE
log in

Saznajte koliko će koštati cigarete koje konzumirate

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Od početka 2016. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30.11.2015. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2016. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koju je nedavno godine usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. 
Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 01. 01. 2016. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: 
(a) proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
(b) posebna akciza u iznosu od 60,00 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakiranje od 20 komada,
Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.
Akciza na duhan za pušenje u 2016. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2016. godini i iznosi 89,20 KM po kilogramu. 
Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

{gallery}photos/CIGARE{/gallery}

izvor: n1

 

Društvene mreže