log in

IRB može da pomogne razvoju privrede Srpske /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Investiciono-razvojna banka /IRB/ Srpske može da pomogne razvoju privrede, jer je portfolio banke viši od milijardu KM, a dnevno stanje računa iznad 100 miliona KM.

On je ocijenio da je Republika Srpska došla u poziciju da se na osnovama kompromisa i dijaloga Vlade, poslovne zajednice i sindikata bavi ekonomskim, socijalnim i drugim pitanjima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da bi za dodatno unapređenje privrede trebalo nastaviti sa njenim rasterećenjem i usmjeravanjem sredstava nakupljenih po tom osnovu na plate radnika u Srpskoj, što je Vlada radila u posljednjem periodu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je u Banjaluci na današnjoj konferenciji "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost" da Srpska ima snažne potencijale za dalji razvoj kroz podsticanje što većeg obima investicija i stvaranje novog proizvoda.

Konferencija je organizovana sa ciljem ukazivanja na izazove sa kojima se suočava domaća privreda i predlože moguća rješenja za njihovo prevazilaženje u budućnosti i doradi nacrt smjernica za razvoj privrede, koje su u proteklih nekoliko mjeseci zajednički pripremili Vlada i poslovna zajednica. Bruto domaći proizvod Republike Srpske u drugom tromjesječju, izražen u tekućim cijenama, iznosio je oko 2,6 milijardi KM i u odnosu na isti period prošle godine imao je pozitivnu stopu rasta od 3,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Društvene mreže