log in

Da li će biti obustavljen izvoz mlijeka ?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li je Bosna I Hercegovina nakon dobijene dozvole za izvoz mlijeka I mliječnih proizvoda u zemlje Evropske Unije uskladila sve što je od nje traženo ili bi se mogle obistiniti tvrdnje koje stižu iz ministarstva spoljne trgovine I ekonomskih odnosa BiH da bi izvoz mogao biti doveden u pitanje.

 

Još prije četiri godine krenulo se sa poslom koji je za rezultat imao dozvolu za izvoz u septembru ove godine. Proizvođači su počeli proizvoditi kvalitetno mlijeko koje može udovoljiti zahtjevnom evropskom tržištu. Nakon njih prerađivači ali I distributeri pokazali su odgovornost u tom poslu. Da bi došli do EU tržišta trebali su ovi u BiH ispuniti mnoge standarde. U saradnji sa FVO komisijom sve traženo je ispunjeno međutim urađeno bi se moralo ubrzo pretočiti u određene zakonske okvire, kažu u ovom ministarstvu.

Ono što su iz Republike Srpske odbili isti dan je I usklađeno na sastanku Komisije u Banja Luci tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača  - mljekara RS Vladimir Usorac.

Farmeri se jednog drže, svoj dio posla su kažu besprijekorno odradili, ohrabreni činjenicom što je trenutno potražnja za mlijekom iz BiH veća, pa je kažu na višoj instanci da riješi problem i sačuva dobijenu dozvolu za izvoz.

Dozvola za izvoz mlijeka I mliječnih proizvoda koju je dobila BiH nije ograničavajuća kažu iz ministarstva spoljne trgovine I ekonomskih odnosa BiH, međutim.

 

Za sada pet mljekara iz BiH imaju dozvolu za izvoz mlijeka I mliječnih proizvoda u zemlje Evropske Unije. Bilećka mljekara Pađeni te mljekara Suša iz Livna su na korak do ove dozvole. Prilika postoji I otvorena je kažu u ministarstvu spoljne trgovine I ekonomskih odnosa BiH I dodaju da jedna tačka mora biti riješena radi daljeg razgovora sa Evropskom unijom.

 

Opširnije u video prilogu

 

Medije

Društvene mreže