log in

Osigurana elektrifikacija 121 povratničkog doma

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sporazumima o saradnji ukupne vrijednosti 267.420 KM, a koje su u Lukavcu danas potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac te načelnici općina Brod, Derventa, Han Pijesak, Lukavac, Novi Travnik, Osmaci, Pelagićevo i Srebrenica te direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka i direktori elektrodistribucija Bijeljine i Doboja Zlatan Lazarević i Milenko Cvijanović, bit će osigurana elektrifikacija 121 povratničkog doma i stvoreni najosnovniji uvjeti održivog povratka.

 

Ministrica Borovac je ovom prilikom naglasila da je Ministarstvo, odnosno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, predano rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija našeg stanovništva.

 

-          Nažalost, i 20 godina nakon rata ta populacija se i dalje susreće sa nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovanja... – navela je ministrica Borovac poručujući kako se u tome ogleda obim posla koji je pred Ministarstvom i njegovim partnerima u narednom periodu.

 

Za rješavanje problema elektrifikacije 2008. godine do danas izdvojeno je 14,5 miliona KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektro-mrežu u više od 60 općina.

Društvene mreže