log in

Mlijeko poteklo samo do Hrvatske

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Domaće mljekare za tri mjeseca, od kada im je omogućen izvoz u Evropsku uniju, nisu uspjele znatnije da se pozicioniraju na tom tržištu i izvozile su samo male količine mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH od 9. septembra ove godine, kada je omogućen izvoz u EU, iznosio je 14,6 miliona maraka. Od tog iznosa na izvoz u EU odnosilo se tek 364.067 KM.

- Proizvođači iz BiH su mlijeko i mliječne proizvode u ovom periodu najvećim dijelom izvozili u zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, tačnije u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Kada je u pitanju EU, u protekla tri mjeseca registrovan je samo izvoz u Hrvatsku, u vrijednosti od 364.067 KM - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda istovremeno je dostigao vrijednost od 33,7 miliona KM, a najviše je uvezeno iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske i Njemačke.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ističu da je još rano da bi se mogli vidjeti pravi efekti zelenog svjetla za izlazak na tržište EU, jer je potrebno vrijeme da se domaći proizvodi probiju na zahtjevnom evropskom tržištu.

- U Hrvatsku su od dobijanja dozvole izvozili "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice i "Mljekara Livno" iz Livna. Domaći mljekari su uložili velike napore da bi ispuni zahtjeve EU, koji podrazumijevaju i znatna ulaganja. To se u prvom redu odnosi na edukaciju na farmama, nove metode pakovanja proizvoda i slične poduhvate. U svakom slučaju, trebaće dosta vremena da izvoznici vrate izgubljene kupce u Hrvatskoj, jer je izvoz na ovo tržište bio obustavljen dvije i po godine, odnosno od kada je Hrvatska ušla u EU - pojasnili su u Spoljnotrgovinskoj komori.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS Vladimir Usorac je rekao da je težak posao osvajanje bilo kojeg tržišta.

- Izvoz, za sada, ide u Hrvatsku, čije tržište smo izgubili kada je ta zemlja ušla u EU. Mislim da se dosta brzo vraćamo i da su zadovoljavajući podaci o izvozu u tu zemlju. U Hrvatskoj smo opet prepoznati po kvalitetu, ali moramo se okrenuti i drugim tržištima u EU, ali i Turskoj i Rusiji, posebno zbog toga što su zabranom izvoza iz EU u Rusiju na tržištu EU ostali mlijeko i mliječni proizvodi vrijedni pet milijardi evra - kazao je Usorac.

BiH je 9. septembra dobila dozvolu za izvoz mlijeka u EU, ali bi ona mogla biti dovedena u pitanje, ukoliko ne bude riješeno pitanje komandnog lanca do novog dolaska inspekcije iz Dablina, koja bi u BiH trebalo da stigne u januaru ili februaru iduće godine. Dozvolu za izvoz su dobile četiri mljekare - "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, "Milkos" iz Sarajeva, "Megle" iz Bihaća i "Mljekara Livno" iz Livna.

 Pad otkupa

 Vladimir Usorac je istakao da će otkup mlijeka u BiH u ovoj godini biti smanjen za desetak odsto u odnosu na prošlu, jer mnogi farmeri odustaju od proizvodnje zbog teških uslova, ali i niske cijene koju diktira EU.

Društvene mreže