log in

Zvornik - smanjenje potrošnje energije i zagađenja

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Zvorniku je danas počela dvodnevna obuka pod nazivom "Saobraćaj, transport, održivi razvoj, smanjenje potrošnje energije i zagađenja", a u okviru projekta "Konsultacije za energetsku efikasnost BiH".

U obuci učestvuju predstavnici opština i gradova Laktaši, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Zenica, Travnik, Livno i Bihać. 

Predavač sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva Osman Lindov, rekao je da će na skupu govoriti o manjoj zagađenosti vazduha saobraćajem, o zagađenju bukom, i kako štedjeti energiju u saobraćaju. 

Lindov je rekao da se u ovoj oblasti može postići mnogo više, a neki od načina su eko-test motornih vozila, energetska efikasnost u transportu i eko-vožnja. 

"Obradićemo i `LEAP` - lokalne akcione planove za zaštitu okoline, te `SEAP` - lokalne akcione planove energetske efikasnosti, i pokušati da objasnimo ljudima da razmišljaju o štednji energije, rekao je Lindov. 

On je dodao da je onaj ko je riješio pitanje energije i transporta, riješio mnogo problema u svom razvoju. 

"Energiju, koliko god je proizvedete, možete prodati, jer je potražnja sve veća, a s druge strane, ako energija nije iz obnovljivih izvora, imate problem zagađenja. Danas ćemo govoriti i o alternativnim izvorima energije", rekao je Lindov. 

Lindov ističe da i transport može povećati energetsku efikasnost, te da je dvodnevna obuka počela u pravo vrijeme jer u zimskom periodu u gradovima postoji problem saobraćaja i zagađenja. 

"Nakon treninga, predstavnici opština trebalo bi da prenesu poruku i vizije u lokalne sredine kako bi uticali na štednju energije", napomenuo je Lindov. 

Organizator obuke je NJemačko društvo za međunarodnu saradnju "GIZ".

 

/srna/

Društvene mreže