log in

Srpska ostaje bez jake opozicije ?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Početak kraja čvrstog opozicionog bloka počeo je da se nazire već sa prvim preliminarnim rezultatima izbora, odnosno kada je ponovo postalo jasno da će Savez za pobjedu sjediti u opozicionim klupama i u Banjaluci i u Sarajevu.

Nezadovoljstvo takvom činjenicom prvo je kulminiralo u SDS – najvećoj opozicionoj stranci, za koju je odavno javna tajna da u njoj postoji više struja. Prvi zemljotres u SDS desio se pred i poslije sjednice Predsjedništva stranke kada su pojedini članovi rukovodstva stranke glasno pred svoje stranačke kolege iznijeli prijedlog da se moguća saradnja sa SNSD tek tako ne odbacuje.Drugi potres izazvao je dobojski SDS.Nastavak je uslijedio odlukom gradonačelnika Doboja i prvog čovjeka tamošnjeg SDS Obrena Petrovića da ugosti Milorada Dodika i jasno i glasno saopšti kako ima njegovu bezrezervnu podršku.

Govedarica se Petroviću revanširao  tako što ga je isključio iz stranke.  Regionalni odbor SDS-a Sarajevsko-romanijske regije zatražio je da bude održana vanredna Skupština stranke i da se provedu vanredni unutarstranački izbori zbog lošeg izbornog rezultata i lošeg stanja u stranci.

"Obradovah se da sam narodu uspio objasniti ko su izdajnici i kakve su posljedice njihovog djelovanja za Republiku Srpsku. Vasić ih sam prozva, Obren ipak blefirao gradove Turske, Romanija je ostala gora i Mićo konačno stisnu petlju, ali Šaroviću ništa nije jasno kao na početku rata", piše u svom tekstu Tomo Kovač, ratni komandant Policije Republike Srpske. Ne moraš da se brineš za raspad SDS SAO Romanija, Semberija, Krajina. Jednom su napravili SDS i Republiku Srpsku pa će ponovo i jedinstven SDS.

Međutim, završni udarac, ionako krhkog opozicionog saveza, iznenađujuće zadao je Dragan Čavić i NDP odlukom da će i oni u vlast sa SNSD, što je propraćeno i teškim riječima njegovih dojučerašnjih opozicionih kolega.

Ubrzo nakon što je predsjednik NDP Dragan Čavić objavio da njegova stranka više neće biti članica Saveza za pobjedu stigle su reakcije drugih političara. Brzo se oglasio lider PDP-a Branislav Borenović.

Kako sada stvari stoje, vodstvo opozicije preuzima PDP.   U vladajućim strukturama nemaju zvaničan komentar.  Fukcioneri DNS-a smatraju da je potrebno srpsko jedinstvo u oba Parlamenta.

DNS će na sjednici Predsjedništva koja je zakazana za iduću sedmicu zauzeti stav u vezi  učešća u vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je isključenje Obrena Petrovića iz SDS-a unutrašnja stvar te stranke i da on nema nikakvu vezu sa tim.  On je ranije izjavio  da će u Vladu Srspke  ući  SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, grupa Obrena Petrovića, a „biće i još nekih".

Predsjednica  Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se rad svih javnih preduzeća detaljno analizira i poručila da u fotelji neće ostati niko ko nije postigao pozitivan efekat.Cvijanovićeva, koja je i novoizabrani predsjednik Republike Srpske, napomenula je da će rad javnih preduzeća kontrolisati i buduća vlada, koja će, kako kaže, biti formirana do kraja godine.

Društvene mreže