log in

Ukidanjem carina do propasti domaće proizvodnje

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS apelovao je na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da ne dozvoli primjenu takozvanih principa tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, Dodatno otvaranje tržišta moglo bi ozbiljno ugroziti domaće proizvođače i već krhku domaću ekonomiju, navedeno je u analizi koju je uradila Spoljnotrgovinska komora BiH.

Zahvaljujući zaštitnim mjerama peradarska industrija uspjela je preživjeti , dok su proizvođači svinjskog i goveđeg mesa  izgubili bitku sa nelojalnom konkurencijom, pa iz Udruženja živinara apeluju na vlasti da ne dozvole isti scenarijo gdje su prerađivači profitirali zbog jeftine sirovine , a uzgajivači morali zatvoriti farme.

Popuštanje pod pritiscima EU i Hrvatske, upozoravaju iz poljoprivrednih udruženja značilo bi ukidanje zaštite od bescarinskog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, konzumnih jaja, mesa i mesnih prerađevina, određenih vrsta voća i povrća i njihovih prerađevina. Na udaru bi se prvi našao sektor mljekarstva koji bi mogao biti nepovratno uništen. Već poražava podatak koji pokazuje da je u septembru prošle godine bilo 6.700 proizvođača mlijeka u RS, dok ih u septembru ove godine ima 4.700, što dokazuje drastičan pad ove proizvodnje.

Prekomjeran uvoz i do sada je ugrožavao domaću proizvodnju , međutim ukoliko dođe do bescarinskog uvoza, domaći poljoprivrednici neće moći izdržati utakmicu. Ogromnu štetu bi pretrpjeli i povrtari i voćari, ali priznaju da će najveću štetu pretrpjeti ipak oni u mesnoj industriji.

Kao I primarni proizvođači probleme očekuju i u klaonicama peradi kažu da bi jeftini subvencionisani proizvodi iz uvoza mogli da ugase hiljade radnih mjesta.

Kako god vraćanje na tradicionalni način trgovanja doveo bi i do gušenja domaće proizvodnje usljed povećanog uvoza, smanjenja zaposlenosti i rasta spoljnotrgovinskog deficita. Iz ministarstva spoljne trgovine I ekonomskih odnosa uvjeravaju da će u pregovorima o izmjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ispraviti greške iz ranijeg perioda

U resornom ministarstvu Srpske su stava da se bez unapređenja spoljnotrgovinaskog poslovanja i donošenja mjera zaštite domaće proizvodnje ne može govoriti o revidiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji bi išao na štetu domaćim poljoprivrednim proizvođačima. 

 Jedno od mogućih rješenja moglo bi biti postepeno ukidanje carina, smatraju u Sektoru granskih udruženja Privredne komore Srpske.

Medije

Društvene mreže