log in

Revitalizacija prerađivačke industrije RS

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Republiku Srpsku su ove godine uvezeni meso i mesni proizvodi od 204 miliona KM, a izvezeno meso od 88 miliona KM, izvoz je u ovoj godini višestruko povećan u odnosu na prethodnu godinu kada je bio 12 miliona KM

Iz Udruženja svinjara Srpske kažu da su u Republici Srpskoj i BiH uništeni klaonični kapaciteti, a veliki broj se preorjentisao na preradu, što je veoma isplativo, ali su uglavnom zainteresovani za smrznuto meso treće i četvrte kategorije pa je uvoz njihov osnovni interes. 

Na snazi će ostati mjere resornog ministarstva, koje su postojale do sada kada je riječ o podršci domaćoj proizvodnji, tvrdi Rokvićeva.

Viškova u svinjogojstvu ima I ove godine a stvorili su se usljed niskih cijena svinja I slabe potražnje, međutim ovoga puta interventnog otkupa neće biti tvrde u udruženju svinjara.

Jedna od bitnih mjera koje bi direktno zaštitile domaću proizvodnju jeste I neophodnost primjene pravilnika o deklarisanju hrane.

Od stavljanja u funkciju raspoloživih klaničkih kapaciteta u Srpskoj veliku korist će imati proizvođači I uzgajivači svinja I junadi na širem području Srpske.

U MI Levita smatraju da je potrebno fabriku transformisati u akcionarsko društvo, a u oživljavanje pogona bi trebalo uložiti 500.000 evra. Veliki problem koji guši domaću proizvodnju I preradu jesu tržni centri i uvoznici smatraju u Leviti.

Kako uskladiti odnose između proizvođača I prerađivača brige su koje najviše more sve u lancu sektora mesne industrije. Sasvim je sigurno da kapaciteti za proizvodnju mesa u Srpskoj nisu dovoljno iskorišteni I da Srpska može da ponudi domaćem ali I inostranom tržištu veće količine proizvoda kako sirovine tako I prerađevine. 

 

Medije

Društvene mreže