log in

Uskoro zeleno svjetlo za izvoz piletine u Evropsku uniju

Foto: shutterstock Foto: shutterstock
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Peradarstvo ima potencijal da bude najveći sektor za proizvodnju mesa u BiH do 2020. godine uz godišnji porast od 2,3 odsto.

Ovo je pokazala analiza međunarodne Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, prema kojoj je pokrivenost uvoza izvozom za sektor peradarstva lani bila rekordna i iznosila je 165 odsto.

Međutim, još nije dostignut nivo izvoza iz 2012. godine, prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, saopštili su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

– Kompanijama iz sektora peradarstva svakako treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene, jer prerađevine od mesa peradi u ukupnom izvozu učestvuju sa 72 odsto vrijednosti. Značajno bi bilo otvaranje tržišta EU iz ugla širenja tržišta, jer se trenutno 98 odsto izvoza iz BiH odnosi na CEFTA zemlje. Svako tržište ima svoju težinu i značaj, a EU je sigurno jedno od tržišta prema kom se svi želimo usmjeriti. Izlazak na EU zdravo tržište koje ima ekonomsku snagu, svakako će doprinijeti razvoju kompanija iz sektora peradarstva u BiH. Primjera radi, Hrvatska je do 2012. godine bila drugo izvozno tržište za BiH, sa 14,3 miliona KM ostvarenog izvoza – naglašavaju u ovoj komori.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je nedavno da bi do kraja decembra trebalo da bude dozvoljen izvoz peradi i proizvoda od peradi iz BiH u EU, jer postoji informacija iz Brisela da su završene sve procedure i da će Evropska komisija o tome odlučivati uskoro.

– Nakon posljednje inspekcije u maju dobili smo preporuke na osnovu kojih smo napravili akcioni plan koji je u septembru odobren i sad čekamo da nas Evropska komisija uvrsti u zemlje iz kojih je dozvoljen izvoz peradi i njihovih proizvoda – rekao je Kalaba na predstavljanju analize tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj.

Podsjetio je da je misija Direktorata za hranu, zdravlje, revizije i analize EU lane bila u posjeti BiH, ali da nijedna firma iz BiH nije dobila sertifikat da može izvoziti u EU, jer inspekcija Direktorata daje odobrenje zemlji, a ne pojedinim kompanijama.

– Očekujemo da dvije klaonice i četiri prerade budu izlistane u evropskim dokumentima – naglasio je Kalaba.

Za peradare iz BiH tržište Hrvatske bilo najznačajnije do ulaska ove zemlje u EU.

(SrpskaInfo)

Društvene mreže