log in

Inspektori upozoravaju građane da uzimaju fiskalne račune

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tržišna inspekcija RS apeluje na potrošače da prilikom kupovine u predstojećim prazničnim danima, za koje su posebno karakteristične različite akcije i sniženja, obavezno uzimaju račune, s ciljem zaštite vlastitih potrošačkih prava i suzbijanja sive ekonomije.

– Posjedovanje računa je jedini način da potrošači ostvare zaštitu svojih osnovnih potrošačkih prava u slučaju nedostatka na proizvodu i njegove reklamacije. Ukoliko im trgovac ne izda račun, potrošači treba da ga zahtijevaju. Tržišna inspekcija u redovnom nadzoru kontroliše poštivanje niza zakonskih odredbi kojima se štite prava potrošača, kao što su izdavanje računa, isticanje cijena, deklarisanje proizvoda, posjedovanje garancija, bezbjednost proizvoda i drugo – poručuju iz Inspektorata RS.

Za 11 mjeseci ove godine po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava republička tržišna inspekcija je izvršila 194 kontrole. U toku samog vršenja kontrole 92 reklamacije su uvažene i riješene na licu mjesta, u 38 slučajeva reklamacije su riješene nakon naloženih upravnih mjera, a četiri postupka su još u toku.

U četiri slučaja potrošači su odustali od reklamacije ili ista nije u nadležnosti tržišne inspekcije. Takođe, u 56 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane.

(SrpskaInfo)

Društvene mreže