log in

UKC RS najveći poreski dužnik u Srpskoj

foto: kc-bl.com foto: kc-bl.com
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najnovija lista najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj pokazuje da su i dalje najveći dužnici javne zdravstvene ustanove i da većina njih ne plaća poreze i doprinose.

Tako je zaključno sa novembrom prošle godine najveći poreski dužnik u Republici Srpskoj Univerzitetski klinički centar Banjaluka od kojeg država potražuje nešto više od 59 miliona maraka. Najveća zdravstvena ustanova je poreski dug za dva mjececa povećala za čak 13 miliona konvertibilnih maraka, jer su, po podacima Poreske uprave RS, na kraju septembra dugovala 46,1 milion KM.

Bolnica u Istočnom Sarajevu duguje 28,3 miliona maraka i dug je za dva mjeseca povećala za oko 2,3 miliona KM. Dobojska bolnica duguje 22,6 miliona KM i njen dug je od septembra veći za oko 200.000 maraka.

Bolnica u Gradiški je, po podacima Poreske uprave, od septembra do novembra smanjila dug po osnovu poreza i doprinosa za oko tri miliona maraka i sada duguju oko 9,6 miliona KM.

I ostale bolnice u Republici Srpskoj su poreski dužnici, pa tako bolnica u Foči duguje nevjerovatnih 19 miliona maraka, u Bijeljina oko deset miliona KM, prijedorska duguje oko 5,8 miliona maraka, dok zvornička duguje oko 1,5 miliona KM.

Premijer RS Radovan Višković je u ekspozeu najavio mjere koje će da “zaustave krvarenje” zdravstvenog sistema Srpske, odnosno dodatno stvaranje neizmirenih obaveza.

– Ključan problem zdravstvenog sistema RS jest fiskalno preizdašan i nereformisan zdravstveni sektor koji akumulira neizmirene obaveze, te posebno podjela nadležnosti između različitih aktera u sistemu, što onemogućava jasno utvrđivanje pune odgovornosti – istakao je Višković.

Poručio je da će nova Vlada, definisanjem jasne odgovornosti svih aktera zdravstvenog sistema, prvenstveno povezati svaku zdravstvenu ustanovu sa njenim osnivačem, insistirajući da osnivač i upravljač ustanovom preuzme punu odgovornost za njeno upravljanje.

Inače, ukupan dug najvećih poreskih dužnika na kraju novembra prošle godine iznosio je oko 776,2 miliona KM.

(SrpskaInfo)

Društvene mreže