log in

Ombudsmani predstavili izvještaj o migrantima u BiH /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ombudsman BiH Jasminka Džumhur rekla je da su jedan od problema u oblasti migracija u BiH djeca rođena u migrantskim procesima, ističući slučajeve kada majka nakon porođaja napusti bolnicu nakon čega joj se izgubi trag i time se stvara prostor za trgovinu djecom koja nisu dobila identitet.

Džumhurova je, predstavljajući "Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u BiH", istakla da je tokom 2018. godine uočeno postojanje tri ključne slabosti u vezi sa migracionim procesima, a prva je proces registracije tražilaca azila.

U izvještaju je istaknuto da je nemogućnost Sektora za azil Ministarstva bezbjednosti da odgovori u skladu sa zakonom uzrokovana činjenicom da su u jednom vremenskom periodu samo dva službenika radila na registraciji i postupanju u procesu traženja azila.

Džumhurova je naglasila da je utvrđen i problem nedovoljno efikasna saradnja na regionalnom nivou kada je riječ o procesu migracija, posebno između susjednih zemalja.

Kroz BiH je za prvih 10 mjeseci 2018. godine prošlo 22.000 migranata. Od njih 22.000, koliko je procijenjeno prema broju distribuisanih obroka, smještenih u Azilantskom imigracionom centru i prihvatilištima Unsko-sanskom kantona, ostalo je između 4.000 i 5.000 ljudi", rekla je Džumhurova.

Ona je istakla da je proces migracija evropski problem, te da se većinom rješavanje problema zbrinjavanja migranata u BiH finansira iz sredstava EU.

Izradu Specijalnog izvještaja o stanju u oblasti migracija u BiH inicirali su svojim zaključcima Savjet ministara i Komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Društvene mreže