log in

Komšić ima novi uslov za podršku Tegeltiji /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je njegov novi uslov da podrži imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Komšić je istakao da, ako se to ne dogodi, nema ništa protiv da odlazeći saziv Savjeta ministara sa Denisom Zvizdićem na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da se Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Iz Srpske stiže jasan stav, funkcioneri iz Srpske se moraju pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti jer ova institucija direktno predstavlja stavove naroda, rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Ona smatra da treba njegovati stav o vojnoj neutralnosti i ističe da je zato i usvojena ta skupštinska rezolucija.

Ona kaže da i činjenica, da je sklonjen sa stola uslov koji se zove knjiženje imovine, pokazuje da je to samo politički proces.

Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ranije su pitanjima u vezi sa NATO-om uslovljavali izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali nisu izrazili spremnost da Savjet ministara ostane u tehničkom mandatu četiri godine. Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, Istakao je da je NATO veoma važan faktor na međunarodnoj sceni te da je interes BiH da ima jednu vrstu partnerstva s tim vojnim savezom, međutim, stava je da o  prvom godišnjem programu MAP treba odlučivati novi saziv Savjeta ministara.

Savjet ministara trebalo bi da u utorak, 15. januara, razmatra prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH.Ovaj prijedlog skinut je sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara održane 27. decembra.

Društvene mreže