log in

Iztbegović: “Tražićemo da se u naziv unesu bošnjaci i hrvati” /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, usred rasprava o formiranju vlasti, neodgovorna, kontraproduktivna i dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, te podsjetio da se, prema Ustavu BiH, BiH sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Iz Ambasade Ruske Federacije izrazili su zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i predložili partnerima iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira da sutra bude održana vanredna sjednica. Bakir Izetbegović, lider SDA kazao je danas novinarima da je SDA odlučila za inicijativu promjene imena Republike Srpske zbog toga što su Bošnjaci i Hrvati građani petog reda u Republici Srpskoj.Dodao je da na engleskom Republika Srpska ne znači nista.

Srpska je trajna i ustavna kategorija koja je međunarodno verifikovana, poručuju zvaničnici u Srpskoj. Marko Pavić lider DNS-a kaže da je cilj ove priče da se skrene pažnja sa problema oko formiranja vlasti u Federaciji BiH i kantonima. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da najavu SDA vidi kao nadanje sarajevskog političkog kruga u međunarodnu intervenciju.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da se Republika Srpska svesrpskim jedinstvom može oduprijeti eventualnoj inicijativi SDA . Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je kao šizofrenu najavu SDA o pokretanju inicijative za preispitivanje naziva Republika Srpska i istakao da je promjena naziva nemoguća.Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da će najava SDA samo doprinijeti jačanju srpskog naroda i Republike Srpske, te što bržem izdvajanju Srpske iz BiH. Reagovali su iz iz Udruženja „Veterani Republike Srpske.

"Obraćamo se pripadnicima srpskog naroda i političkim strankama da se ujedine oko ovog najnovijeg nasrtaja na Republiku Srpsku i srpski narod i da slično nama Stvaraocima, kao što je to bilo 24. oktobra 1991. godine, donesu sudbonosnu odluku", saopšteno je nakon današnje sjednice Koordinacionog odbora, asocijacije „Stvaraoci Republike Srpkse“. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da najavljena inicijativa SDA za promjenu naziva Republika Srpska predstavlja napad na samo biće Srpske i da Srbi u BiH na tu provokaciju moraju odgovoriti jedinstveno i smireno.

Društvene mreže