log in

PIK o inicijativi SDA u utorak /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je novinarima danas da su mnogi zvaničnici u Davosu, na različitim forumima, osudli najavu pokušaja ukidanja imena Republike Srpske. Reagovali su na inicijativu SDA i ostali zvaničnici iz regiona.

Lideri svih srpskih parlamentarnih stranaka u BiH jasno su poručili da će, ukoliko apelacija SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska bude podneta, a Ustavni sud BiH prihvati da je razmatra, to smatrati flagrantnim kršenjem Dejtonskog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će doneti odluku o budućem statusu RS i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Predstavnici srpskog naroda su zajedničkim nastupom poslali poruku da će svaki dalji pokušaj gušenja Republike Srpske biti iluzoran i dovesti do nestanka BiH, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković. Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je Srni da najava SDA o pokretanju inicijative pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu usaglašenosti naziva Srpske sa Ustavom BiH predstavlja vrijeđanje domaćeg i međunarodnog prava.

Nekadašnji član srpske delegacije na pregovorima u Dejtonu Vladimir Lukić kaže da ga ne plaši najava SDA o pravnoj bici kojom će pokušati osporiti naziv Republike Srpske, jer su mirovni sporazum "donijele najjače zemlje i u to vrijeme najveći političari na zemaljskoj kugli"

Društvene mreže