log in

U saobraćajnim nesrećama u RS 30 odsto stradalih čine mladi

foto: arhiv | ilustracija foto: arhiv | ilustracija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U saobraćajnim nesrećama 30 odsto stradalih čine mladi, pa je potrebno zajedničkim projektima i aktivnostima uticati da se poveća nivo njihove bezbjednosti u saobraćaju, rečeno je danas nakon sastanka pomoćnika ministra za omladinu Republike Srpske Branke Malešević i direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milije Radovića.

Maleševićeva je izrazila zadovoljstvo što će resorno ministarstvo biti spona omladinskih organizacija i Agencije za bezbjednost saobraćaja, koja će raspisati konkurs za finansiranje omladinskih projekata koji doprinose bezbjednosti u saobraćaju.

"Nažalost, svakodnevno se susrećemo samo sa posljedicama nedovoljne bezbjednosti u saobraćaju, pa nam je cilj raditi na prevenciji i spriječiti da dođe do neželjenih posljedica", rekla je Maleševićeva.

Ona je navela da je najopasniji period matura, kada u saobraćaju strada najveći broj mladih, te da je potrebno, osim sa mladima, raditi i sa roditeljima koje treba upoznati kako mogu uticati na svoju djecu koja su u tinejdžerskoj dobi.

"Prije nego što im uruče ključ od automobila, roditelji djeci treba da skrenu pažnju na opasnosti, kao što su vožnja pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine", naglasila je Maleševićeva.

Radović je napomenuo da je istraživanje pokazalo da su mladi najrizičnija kategorija učesnika u saobraćaju, te da će Agencija, iz sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje, izdvojiti 50.000 KM za finansiranje projekata omladinskih organizacija Srpske koji se odnose na povećanje bezbjednosti mladih u saobraćaju.

"Cilj nam je da roditeljima i djeci pomognemo da prebrode godine nedovoljnog iskustva u vožnji, kada polože vozački ispit, a nedovoljno su iskusni u upravljanju vozilom u lošim vremenskim uslovima, ali i da znaju reći ne vožnji u alkoholisanom stanju", naveo je Radović.

On je dodao da su dogovoreni i određeni vidovi edukacije predstavnika omladinskih organizacija kako bi im se približile ideje na šta bi se projekti mogli odnositi.

"S obzirom na to da mladi čine 16 odsto stanovništva, onda podatak da 30 odsto stradalih u saobraćajnim nezgodama čine mladi predstavlja upozorenje da je potrebno raditi na smanjenju ovih brojeva", naglasio je Radović.

Društvene mreže