log in

Cvijanović: Stanje na eskro računu se mijenja /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako je ranije izjavila ministar finansija Srpske Zora Vidović, iz prošle godine se očekuje suficit od preko 100 miliona KM, a i u 2019. godini je predviđen suficit, tako da se budžetske obaveze redovno izmiruju.

"Relaksacija u ovoj godini je to što imamo mnogo manje zaduženje nego u prethodnoj. Ove godine smo donijeli odluku o zaduženju od 370 miliona KM, a u prošloj godini zaduženje je bilo 660 miliona KM. Imamo otplatu duga od 490 miliona KM, a prošle godine je to bilo 750 miliona KM, što znači da budžet ulazi u jedno relaksiranije stanje", navela je ona.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se stanje na eskro računu, odnosno računu posebnih namijena mijenja jer se dio novca uzima, ali i vraća u skladu sa zaključcima Vlade Srpske.

Kako je potvrđeno ovih dana na računu posebnih namjena, trenutno ima 30 miliona KM i sredstva su u komercijalnim bankama.

"Ukupna zaduženost Republike Srpske iznosi 5,3 milijarde KM, što je 50 odsto bruto društvenog proizvoda, što nije alarmanto", kažu u resornom ministarstvu.

Društvene mreže