log in

U toku provjera bivših pripadnika ID-a /VIDEO/

foto: arhiv foto: arhiv
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Među desetoricom bivših pripadnika terorističke organizacije Islamska država, koji su zarobljeni u Siriji, a trebalo bi da budu izručeni BiH, osam nema državljanstvo BiH, dok se za dvojicu vrše provjere, potvrdio je ministar bezbjednosti BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

Jedan od te dvojice je Ibro Ćufurović /24/ iz Velike Kladuše, koji je bio pastir kod Huseina Bilala Bosnića, osuđenog za terorizam. Ćufurović je otišao u Siriju 2013. godine, a za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.On je dodao da se provjeravaju i podaci za žene i udovice bivših pripadnika "Islamske države" iz BiH, koje su izrazile želju da se iz Sirije vrate u BiH.

Mektić je potvrdio informaciju Sužbe za poslove sa strancima BiH  da je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević tvrdi da iz BiH ide agresija radikalnog islamizma na Evropu, jer na sve načine ova zemlja podržava poražene vojnikepripadnike Islamske države koji koriste resurse, infastrukturu i logistiku u BiH. On je upitao zašto je za samo 21 licem iz BiH, koja su ratovala u Siriji, raspisana crvena Interpolova potjernica?

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Galijašević smatra da je generiše političko Sarajevo sa nezakonito produženim mandatom Savjeta ministara.

Najmanje 260 državljana BiH, koji su proteklih godina ratovali u Siriji, biće vraćeno u svoju zemlju. Mnoge zemlje su odbile da nazad prime svoje državljane nakon što su ratovali u Siriji, ali BiH bi trebalo da bude izuzetak.

Društvene mreže