log in

Slijedi pritisak EU na Srpsku: Traže da se Karadžiću oduzme i orden

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zahtevi da se ime Radovana Karadžića izbriše iz naziva javnih institucija u RS, kao i da se zabrani "veličanje" nekadašnjeg predsednika Srpske, našli su se među prvim reakcijama na hašku presudu.

Stručnjaci za međunarodno pravo i politikolozi saglasni su u oceni da će se takvi zahtevi intenzivirati, ali i da bi oni mogli da budu iskorišćeni kao poluga u pokušaju urušavanja Republike Srpske.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, odmah po izricanju presude, rekla je da treba zabraniti glorifikaciju ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević, kao i da preko pritiska Evropske unije treba "korigovati" imena škola i institucija u Republici Srpskoj koje nose ime Radovana Karadžića. Ciljala je, pre svega, na studentski dom na Palama koji je 2016. godine poneo ime "Dr Radovan Karadžić". Milorad Dodik, tada predsednik RS, rekao je na otvaranju da je dom posvećen prvom predsedniku Republike, koji je potpisao odluku o izgradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Jedan od zahteva koji se mogao čuti pošto je presuda obelodanjena jeste i da Karadžiću treba da bude oduzet orden Republike Srpske na lenti, inače, najviše odlikovanje RS. Među njegovim dobitnicima su i Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Vojislav Šešelj, a istim ordenom odlikovana je 9. januara ove godine i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Stručnjaci za međunarodno pravo sa kojima smo razgovarali kažu da trenutno ne postoje jasni pravni mehanizmi kojima bi se mogla nametnuti obaveza "kažnjavanja veličanja Karadžića" ili kojima bi se brisalo njegovo ime iz naziva javnih ustanova. Ističu da bi takve inicijative pre mogle da budu političke, kroz neku vrstu parlamentarnih rezolucija ili pritisaka međunarodne zajednice, nego odluke pravosudnih organa u RS ili Srbiji.

Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa, kaže da će deo javnosti u BiH, svakako, pokrenuti pritiske da se izbriše ime Karadžića iz naziva studentskog doma na Palama, a verovatno i da se veličanje njegovog imena na neki način sankcioniše.

- Mogli bi da pokušaju da Srpskoj nametnu takvu obavezu kroz usvajanje neke rezolucije u Parlamentu BiH. Takvi potezi su usmereni, pre svega, na povezivanje ove presude sa samim postojanjem RS i njeno predstavljanje kao genocidne tvorevine. Presudu će sigurno pokušati da iskoriste kao instrument u rušenju RS. Međutim, ono što elite u Federaciji ne shvataju jeste to da rušenjem Srpske ruše Dejtonski sporazum, a time i BiH koja je tim sporazumom formirana.

SIGURNO ĆE BITI PRITISAKA

Profesor međunarodnih odnosa Bojan Milisavljević mišljenja je da će sigurno biti pritisaka da se ukinu nazivi institucija dati po Karadžiću, jer kako kaže, nije logično da neko ko je oglašen odgovornim za teška međunarodna krivična dela bude u nazivu škola ili sličnih institucija.

- Svaka država ima obavezu da poštuje presude međunarodnih tela i sudova - ističe on.

TRAŽE REZOLUCIJU O SREBRENICI?!

Predstavnici Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina traže da se na dnevni red prve naredne sednice Skupštine uvrsti rezolucija o genocidu u Srebrenici.

- SDA Sandžaka je u dva navrata dostavljala dokument parlamentu na razmatranje i usvajanje - rekao je portparol Merfid Kamešničanin. - Usvajanjem rezolucije u Skupštini Srbije skinuće se odgovornost sa svih budućih generacija srpskog naroda za genocid nad Bošnjacima koji je neko počinio u njihovo ime.

Komentarišući presudu Radovanu Karadžiću, Kamešničanin je ocenio da "ona nije do kraja pravedna, ali je u dobroj meri ohrabrujuća".

(Večernje novosti)

Društvene mreže