log in

U septembru prva ''Povorka ponosa'' u BiH

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Sarajevu će 8. septembra biti održana prva ''Povorka ponosa'', najavili su danas organizatori.

"Inicijativa da se organizuje ovaj događaj dolazi iz LGBTIQ zajednice, od grupe aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, BanjaLuke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Zbog toga se prva povorka ponosa LGBTIQ zajednice u BiH organizuje pod sloganom Ima izać’! što je čest izraz koji možemo čuti u javnom prevozu širom Bosne i Hercegovine. Istovremeno pod “izlaskom iz ormara” (engl. coming out of the closet ili samo coming out) LGBTIQ osobe podrazumijevaju izražavanje svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i/ili spolnih karakteristika sebi ili drugima,'' rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu, na kojoj je ovaj događaj najavljen.

Branko Ćulibrk, aktivista i član Organizacionog odbora "Bh. povorke ponosa" kaže da je ovaj događaj protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, te da povorka predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što ga imaju i drugi građani i građanke koji imaju mogućnost da izađu na proteste. 

Na konferenciji se obratila i aktvistkinja i članica Organizacionog odbora Lejla Huremović, koja je rekla da se Povorkom ponosa LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i grupe koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva. Naglasila je da su LGBTIQ osobe svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju u porodici, u školama, javnim institucijama i na ulici.

''Jutros smo predali najavu Povorke ponosa Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo. Podsjećamo da osnovna ljudska prava nisu ekskluzivno pravo jednog segmenta bh. društva. Pozivamo institucije da odgovorno rade svoj posao, a sve građane/ke na solidarnost u održavanju prve Bh. povorke ponosa, " kazala je Dajana Bakić, aktivistkinja i članica Organizacionog odbora.

Članovi i članice organizacionog odbora prve "Bh. povorke ponosa" su poručili da su sretni i istrajni u namjeri da LGBTIQ zajednica konačno dobije svoju "Povorku ponosa."

Društvene mreže