log in

Završen sastanak lidera u Sarajevu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sastanak delegacija SNSD-,a HDZ-a i SDA, koje su predvodili lideri Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović održan je danas u Sarajevu.

U delegaciji SNSD-a bili su Zoran Tegeltija, Nikola Špirić, Staša Košarac i Nebojša Radmanović.

Lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću pridružili su se funkcioneri ove stranke Borjana Krišto i Marinko Čavara, dok uz predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sastanku prisustvuju Adil Osmanović, Denis Zvizdić i Šefik Džaferović.

Dodik je ranije danas rekao da  nije optimista da će na današnjem sastanku u Sarajevu sa liderima HDZ-a i SDA biti postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

Nakon završenog sastanka zgradu Predsjedništva su napustili funkcioneri SNSD-a koji nisu bili raspoloženi za davanje izjava.

ČOVIĆ: RASPODIJELILI SMO MINISTARSTVA U SAVJETU MINISTARA

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da su na današnjem sastanku predstavnika SNSD-a, SDA i HDZ-a, raspodijelili resore, te da je HDZ dobio ministarstva civilnih poslova, pravde i finansija.

SDA je dobila ministarstvo bezbjednosti, ministarstvo odbrane i ministarstvo vanjskih poslova, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

SNSD-u, tom raspodjelom, pripadaju ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, ministarstvo komunikacija u transporta i ministarstvo za ljudska prava, te mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Čović je rekao kako su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika što je manje od očekivanog, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika u Vijeću ministara BiH.

"To nije ono što smo očekivali ali spemni smo na kompromis, Bošnjaci su dobili tri ministarstva i četiri zamjenika. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da ovaj proces završimo, ali su neke kolege učinile da ne pružimo ruku jedni drugima i završimo dogovor. Nadam se da će sve ovo biti riješeno telefonskim putem", rekao je Čović.

Čović očekuje da u naredna dva-tri dana bude imenovan mandatar kako bi se pripremila sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj bi on bio imenovan.

"Nadam se da je pregovarački proces oko Vijeća ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH", rekao je Čović.

On je rekao da što se njih tiče, za HDZ je završena raspodjela trezora i vjeruje da bi BiH izašla iz ove krize ako bi se imenovalo Vijeće ministara BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou BiH.. Delegacije su danas predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.

IZETBEGOVIĆ: PRIBLIŽENI STAVOVI OKO RESORA, "ZAPELO" NA MAP-u

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas nakon sastanka o formiranju vlasti na nivou BiH sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem da su približeni stavovi u vezi sa raspodjelom resora, ali da je "zapelo oko Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO".

On je dodao da je ponovo "zapelo" na aktivaciji MAP-a, odnosno pitanju Godišnjeg nacionalnog plana, za šta se zalaže SDA, a odbija SNSD i njegov lider Milorad Dodik.

"Mi insistiramo na tome", rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka u Sarajevu.

Kada je riječ o raspodjeli resora u Savjetu ministara, Izetbegović je naveo da su približeni stavovi i da je "izlaz" iz tog pitanja da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice preuzme nestranački kadar iz reda ostalih, koji bi dolazio iz Republike Srpske.

On je dodao da su SDA, prema današnjih razgovorima, pripala ministarstva inostranih poslova, bezbjednosti i odbrane.

Na pitanje novinara da li bi tokom dana biti mogao da bude postignut konačan dogovor oko formiranja vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da to "nije nemoguće", te da je "stvar u aktivaciji MAP-a"

Društvene mreže