log in

"Vitinka" kupila "Vitaminku"

foto: capital.ba foto: capital.ba
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici kompanija "Vitinka" i "Vitaminka" postigli su dogovor da zvornička firma kupi većinski dio banjalučke fabrike za preradu voća i povrća, a cijeli posao trebalo bi da bude završen u idućim danima preuzimanjem paketa akcija na Banjalučkoj berzi, saznaje portal Capital.ba.

Naime, "Vitinka" će preuzeti udio od 76,6 odsto koji KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilija Sirovina, ima u "Vitaminci".

"Vitinka" planira da izmiri obaveze "Vitaminke" te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Podsjećamo "Vitaminka" se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

O prodaji "Vitaminke" bilo je riječi i prije 13 godina kada je pominjano da bi je mogla kupiti "Podravka". Kao zainteresovani za banjalučku fabriku pominjani su i slovenačka "Droga Kolinska", švajcarski "Nestlé" te jedan austrijski fond. Za "Vitaminku" je zainteresovan bio i Rodoljub Drašković, predsjednik kompanije "Swissilon Takovo".

Koliko će "Vitinka" platiti za većinski udio u fabrici "Vitaminka" nije poznato, a ranije se spominjalo da predmetni paket akcija vrijedi oko 60 miliona KM. Izvjesno je da je sadašnja cijena manja jer "Vitaminka" ima obaveze i posluje lošije nego prije 13 godina.

"Vitaminka" Banjaluka je u 2018. godini imala neto gubitak od 2,4 miliona KM, pokazao je finansijski izvještaj kompanije objavljen na Banjalučkoj berzi.

Društvene mreže