log in

Sa sirijskog ratišta deportovan Ibro Ćufurović /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je osumnjičen za učešće na stranim ratištima, deportovan je iz Sirije u BiH, prenose federalni mediji.

Ćufurović je prije deportacije boravio u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.Obojica su se našli u kampu "Roj" u Siriji gdje su završili kao kurdski zarobljenici i bili su pod nadzorom SAD, a za njima su u međuvremenu raspisane međunarodne potjernice.Ćufurović je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam.Federalni mediji prenose da se na crvenoj Interpolovoj potjernici, osim Ćufurovića, nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoji bojazan od terorističkih akata, jer, kako je naveo, još uvijek postoje “desetine paradžemata u kojima se uglavnom nalaze pripadnici vehabijskog pokreta koji ne poštuju zakone ove zemlje”.

Glavni tužilac BiH Gordana Tadić izjavila je juče, komentarišući navode o vrbovanju državljana BiH da u Tužilaštvu BiH ne postoji predmet o aferi “Selefije” nego samo konkretni predmeti.

Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece.

Lukač  tvrdi da su se mnogi borci sa sirijskog ratišta vratili u BiH.

Vlada Srpske je 2016. usvojila Akcioni plan za borbu protiv ektremizma i terorizma i formirala Koordinaciono tijelo za nadzor nad sprovođenjem plana.

MUP Srpske najveća je policijska struktura u BiH, ističe Lukač.

Jedino MUP Srpske ima formiranu Upravu za borbu protiv teorizma i ehstremizma u BiH, zaključio je Lukač.

Društvene mreže