log in

Izbori u BiH 2022. godine neizvjesni ? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Od više registrovanih  izbornih nepravilnosti, kao što su nedozvoljeni pristisci na birače, kupovina glasova, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, neažurirani birački spiskovi u pojedinim opštinama, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, u izvještaju je naglašeno da posebno zabrinjava masovna pojava zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu prijava za glasanje putem pošte, bez njihovog znanja.

Zabilježeno je više stotina ovakvih slučajeva koje je Centralna izborna komisija BiH proslijedila nadležnom tužilaštvu.

Od 35 preporuka koje se odnose na samo izborno zakonodavstvo i na provedbene akte Centralne izborne komisije BiH, prva je da treba uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu, a druga da je potrebna elektronska identifikacija birača tj. čitač jedinstvenih bar kodova s važećih identifikacionih dokumenata radi identifikacije glasača na biralištu.

Izvršni direktor Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović smatra da je budućnost izbora u BiH neizvjesna.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je danas u Sarajevu da amandmani na Izborni zakon BiH moraju biti kompletirani, a da je preduslov za to, što skorije formiranje vlasti u BiH.   Prema njegovim ruječima izbori u BiH imaju još dosta nedostataka: nije osigurana jednakost svakog glasa, upitna je tačnost i potpunost centralnog biračkog spiska, javlja se veliki broj nevažećih glasačkh listića, a tajnost glasanja nije zagarantovana.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson poručio je da je krajnje vrijeme da politički lideri u BiH obrate pažnju na presude Evropskog suda za ljudska prava.

I Evropska unija je za unapređanje izbornog procesa u BiH, potvrdila je novinarima šefica Političkog odjela u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Elisabet Tomasinec.

Izbori provedeni u Bosni i Hercegovini oktobra 2018. godine ocijenjeni su kao djelimično neregularni od Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

Njeni članovi i predstavnici međunarodne zajednice naglašavaju da odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH treba vratiti građanima povjerenje u izborni prices.

Društvene mreže