log in

Uskoro o konačnim rješenjima kolektivnog ugovora /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslije dvije i po godine pregovora socijalnih partnera do 15. maja napokon bi trebao biti potpisan Opšti kolektivni ugovor.

Sa tekstom Ugovora upoznati su predstavnici 15 granskih sindikata na vanrednoj Sjednici predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske u Gradišci.Stavovi oko isplate regresa maksimalno su približeni i on će radnicima biti isplaćen u visini najniže plate bez poreskih opterećenja za poslodavce. Predstavnici sindikata očekuju do 1. jula povećanje najniže plate.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će javnost biti upoznata o konačnim rješenjima opšteg kolektivnog ugovora nakon što socijalni partneri zauzmu stav o usaglašavanom tekstu."

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su Vlada i njeni socijalni partneri - Savez sindikata i Unija poslodavaca načinili važne korake da se dobije opšti kolektivni ugovor, koji afirmiše socijalni dijalog i Srpsku kao demokratku zajednicu.

On je rekao da je Vlada Srpske provodeći politiku podrške zahtjevima svojih socijalnih partnera, u ovom slučaju štiteći radnike, dala doprinos da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević očekuje da će do 20. maja biti usaglašen opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj.Tepavčević je rekao da Konfederacija sindikata Republike Srpske neće odustati od zahtjeva da se u opšti kolektivni ugovor ugradi uvećanje po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini navršenog staža.Radnicima nije do slavlja pa će Prvi maj jedva dočekati da se odmore od posla, gdje imaju loše uslove rada i niske plate, kažu sindikalci.

O radničkim pravima u Bosni i Hercegovini najbolje govore podaci o broju ljudi koji masovni odlazi iz naše zemlje zbog zasnivanja radnog odnosa u razvijenim državama Evrope. Razloga za proslavu danas imaju zaposleni u javnom sektoru koji su uspjeli uz podršku političara izboriti se za poštivanje svojih prava, ali i visoke plaće, piše u analizi portal klix.ba.

Društvene mreže