log in

Prijedorski ArcelorMittal zbog smanjenja proizvodnje rude otpušta 300 radnika

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kompanija ArcelorMittal Prijedor saopštila je da će otpustiti oko 300 radnika zbog smanjene proizvodnje željezne rude u Omarskoj.

– Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru, ArcelorMittal Prijedor morao je da donese tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na jedan milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu – saopšteno je danas iz ove kompanije u kojoj trenutno radi oko 800 radnika.

Slijedom navedenog, kako kažu, ArcelorMittal Zenica, kao jedini kupac ArcelorMittal Prijedor, smanjiće svoju potrošnju željezne rude iz Omarske i umjesto toga uvoziće dodatnu količinu rude od dobavljača van BiH.

– Smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje, efektivni vijek rudnika Omarksa biće produžen za period do deset godina. Bez preduzimanja ovih mjera, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine – navode u kompaniji.

Očekuje se da će novi plan biti u primjeni od 1. septembra 2019. godine.

– Duboko žalimo što će ove mjere neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u Prijedoru. To je značajan procenat od oko 800 zaposlenika, ali smo bili prisiljeni da donesemo ovu tešku odluku zbog nesigurnosti postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru – uvjeravaju u ArcelorMittal Prijedor.

Dodaju da će sarađivati sa predstavnicima Sinidikata i da će pružiti svu moguću pomoć ugroženim zaposlenicima.

Društvene mreže