log in

Austrija podržava vojnu neutralnost BiH /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Austrija je članica Evropske unije, ali nije članica NATO-a i meni je bilo značajno da objasnim razloge zbog kojih BiH treba da ostane vojno neutralna.

Svako svrstavanje može samo da nam šteti - rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa vicekancelarom Austrije Hajnc-Kristijanom Štraheom.

Štrahe je rekao da je na sastanku razmatrano pitanje vojne neutralnosti koju austrijske vlasti podržavaju. On je naglasio da Austrija podržava put BiH ka EU, kao i priključenje cijelog prostora jugoistočne Evrope.

Dodik je istakao da će Austrija podržati put BiH ka EU i da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.Prema njegovim riječima, ekonomska saradnja sa Austrijom je veoma široka, a razgovarano je da na nivou ministarstava bude uspostavljena dodatna saradnja da bi bili realizovani projekti u oblasti infrastrukture i energetike.

Dodik je rekao da je obavijestio Štrahea da se u BiH vraćaju ljudi koji su bili u redovima terorističke organizacije "Islamska država" i da je to realan problem kojim treba da se pozabave, te da se u BiH formira nova trasa za dolazak migranata za čije prihvatanje BiH nema logistiku.

Dodik je pozvao Štrahea da posjeti Sarajevo i Banjaluku, što je on prihvatio, ali termin posjete još nije preciziran.

Društvene mreže