log in

Vrbanja odnijela dio mosta u Čelincu, oglasila se sirena za uzbunu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rijeka Vrbanja koja je nabujala zbog obilne kiše koja od nedjelje neprestano pada odnijela je dio pješačkog mosta u Čelincu, javljaju građani.

Neki od njih tvrde da se u ovoj opštini oglasila i sirena za uzbunu.

Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac rekao je ranije za "Mondo" da voda prijeti da odnese ovaj most, a prema tvrdnjama građana upravo to se i dogodilo.

U Čelincu su od jutros evakuisane dvije osobe i stoka sa poplavljenog imanja, a jedna osoba je u Čelincu evakuisana juče.

Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava u ovoj opštini poplavljeno, a ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spriječe značajnija plavljenja.

RIJEKA VRBANjA POPLAVILA JEDNU TRAKU NA PUTU BANjALUKA-ČELINAC

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, u mjestu Miloševo, izlila se rijeka Vrbanja i poplavila jednu saobraćajnu traku, tako da se saobraćaj za sada odvija otežano, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske napominju da vodostaj Vrbanje raste i da uskoro očekuje da će na ovom lokalitetu saobraćaj biti potpuno obustavljen.

Saobraćaj na magistralnom putu Čelinac-Kotor Varoš potpuno je obustavljen zbog aktiviranja klizišta u mjestu Crna Rijeka, saopšteno je ranije iz AMS.

IZ KORITA SE IZLILE UNA, SANA, JAPRA I VOJSKOVA

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju kod Novog Grada, u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Iz korita su se izlile i rijeke Una, Japra i Vojskova.

Zaplavljenih domaćinstava ima u dolini Japre i Vojskove, a na više lokalnih puteva ima problema u saobraćaju zbog izlivanja vode i odrona.

Zbog odrona, saobraćaj se odvija jednom trakom na putu Rudice - Latinović Brod, a otežan je saobraćaj i u Ulici Meše Selimovića u prigradskom naselju Urije.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da tokom dana nije bilo dojava o ugroženosti stanovnika.

On je naveo da će naredna sjednica Štaba za vanredne situacije biti održana sutra u 8.00 časova.

Vodostaj rijeke Une večeras iznosi 435 centimetara ili za 138 centimetara više nego jutros.

Vodostaj Sane večeras je 442 centimetra i za 102 centimetra je viši nego jutros.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju Sane od 320 centimetara.

Kada je riječ o vodostaju Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja od 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo od 540 centimetara

NIVO RIJEKE BOSNE 274 CENTIMETARA

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 22.00 časa bio je 274,1 centimetra dok je u 21.00 čas uzmjereno 208,6 centimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nivo Bosne u 19.00 časova bio je 82,5 centimetara, a u 11.00 časova iznosio je 15,3 centimetra.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 721 centimetar.

NASTAVA ODGOĐENA DO DALjEG, SVE SLUŽBE U STANjU PRIPRAVNOST

Krizni štab opštine Teslić i načelnik proglasili su vanrednu situaciju na području ove lokalne zajednice zbog izlivanja svih rijeka i procjene da postoji opravdana opasnost za ljudske živote i imovinu, a donesena je i odluka da nastava u svim školama bude odgođena do daljeg.

O ponovnom početku nastave učenici i nastavnici biće obaviješteni putem medija, saopšteno je iz opštinske uprave.

Služba za civilnu zaštitu, javna preduzeća i ustanove zadužene za zaštitu i spasavanje stavljene su u stanje pripravnosti.

Služba civilne zaštite obezbijedila je 500 vreća sa pijeskom koje će biti dostavljane po pozivu na ugrožena mjesta, a krizne situacije se mogu prijaviti na broj telefona 053/431-451.

Prema saopštenju iz gradskog vodovoda, proizvodnja vode je otežana, a građani će o mogućim isključenjima biti blagovremeno obaviješteni. Moguće su i redukcije u napajanju električnom energijom zbog kvarova na dalekovodima.

Na području opštine Teslić saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Teslić-Doboj u mjestu Vrela, na regionalnom putu u mjestu Crna Rijeka, Kamenica, na lokalnom putu Blatnica-Očauš u mjestu Klam, a oštećena je većina lokalnih i nekategorisanih puteva i neki mostovi.

Krizni štab opštine Teslić je u stalnom zasjedanju, identifikovana su žarišta i prioriteti na kojima će biti postavljene vreće sa pijeskom.

ZAPLAVLjENA JEDNA TRAKA NA MAGISTRALNOM PUTU JAJCE-BIHAĆ U MJESTU JEZERO

Na magistralnom putu Jajce-Bihać zbog izlivanja rijeke Jošavke zaplavljena je jedna kolovozna traka u mjestu Jezero, u dužini od oko 50 metara, pa se vozila propuštaju naizmjenično jednom trakom, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se rijeka Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne.

U Novom Gradu, na lokalnom putu Urije-Šuća, zbog izlivanja Sane neprohodna je Ulica Meše Selimovića, a u funkciji je alternativni putni pravac preko Urijanskih brda

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac u mjestu Miloševo izlila se rijeka Vrbanja i poplavila jednu saobraćajnu traku, tako da se saobraćaj za sada odvija otežano, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Nivo vodostaja Vrbanje raste i uskoro se očekuje da će na ovom lokalitetu saobraćaj biti potpuno obustavljen, navode iz AMS Republike Srpske.

Zbog aktiviranja klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj u mjestu Crna Rijeka na magistralnom putu Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, opština Teslić.

Zbog odrona saobraćaj je potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić u mjestu Kamenica.

Takođe zbog odrona, otežano jednom trakom saobraća se na magistralnom putu preko prevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

Na regionalnom putu Kneževo-Turbe u mjestima Borak i Imljani odroni su očišćeni i saobraćaj se sada odvija nesmetano.

Na regionalnom putu Doboj-Prnjavor u mjestu Popovići rijeka Ukrina prijeti da se izlije na kolovoz, ali za sada je ovaj putni pravac prohodan.

Zbog izlivanja vode na kolovoz otežano se saobraća na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, na skretanju za Jošavku i na regionalnom putu Čelinac-Dubrava Stara u mjestu Grabovac i Bojići.

Na svim putevima koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina iz AMS upozoravaju na veliku mogućnost odronjavanja kamenja i zemlje na kolovoz.

Obilna kiša otežava i usporava odvijanje saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj, navode iz AMS i apeluju da se vozi maksimalno oprezno i da se vožnja prilagodi trenutnom stanju na putevima.

Na području Federacije BiH zbog veće količine vode u podvožnjaku na ulazu u Žepče sa magistralnog puta, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Društvene mreže