log in

Vanredno u nekoliko opština i gradova /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vanredna situacija proglašena je danas u Prijedoru, budući da je vodostaj Sane prešao kotu od 460 centimetara koja zahtijeva vanredne mjere odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, rekao je da su  ugrožena naselja Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani i gotovo cijeli sanski pojas na području grada. Šef Odsjeka za civilnu zaštitu grada Prijedor Dušan Vranješ izjavio je da je u naseljima Gomjenica, Raškovac, Tukovi i Brezičani zaplavljeno 200 stambenih objekata.

Tendencija rasta rijeke Sane u Prijedoru je u opadanju kao i rijeke Vrbas, Jošavke i Vrbanje na području Banjaluke. Ipak, na području Banjaluke u popodnevnim časovima se očekuje još jedan talas povećanja vodostaja Vrbasa, nakon čega se očekuje opadanje vodostaja, saopšteno je iz Voda Srpske.Skupštine grada Banjaluka otkazana je zbog vanredne situacije na teritoriji 6. mjesnih zajednica grada Banjaluke, poručio je danas Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić.Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da ostaje na snazi vanredna situacija u šest banjalučkih mjesnih zajednica zbog najavljenih padavina i rasta vodostaja rijeka, te potvrdio da su prijave štete na domaćinstvima evidentirane u čak 21 mjesnoj zajednici.

Obilna kiša koja pada već danima na području srbačke opštine dovela je do izlivanja Vrbasa koji je zaplavio oko 40 domaćinstava u Starom Martincu, Razboju, Liliću i Kukuljama dok je u jednu kuću u Starom Martincu ušla voda, a poplavljen je i veći broj poljoprivrednih površina na području srbačke opštine.

U poplavnom dijelu rijeke Vrbanje zaplavljeno je 50 domaćinstava, najviše u mjesnoj zajednici Vrbanjci i naseljima Čitluk, Novo Selo i Šibovi, a evakuisano je i 15 lica.

Ekipe Crvenog krsta trenutno dostavljaju prehrambene pakete i vodu za piće najugroženijim domaćinstvima Čitluku i Vrbanjcima.

U osnovnim i srednjim školama u Novom Gradu nastave neće biti ni sutra, zaključeno je jutros na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da su vodostaji Une i Sane tokom protekle noći bili u porastu, te da su od tada na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

U opštini Krupa na Uni voda se povlači sa poplavljenih područja i situacija je povoljnija nego prethodnog dana, rekao je Srni stručni saradnik za Civilnu zaštitu Rade Milešević.

Željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj odvija se smanjenom brzinom na određenim dionicama, a organizovana su dežurstva kako bi se pravovremeno reagovalo na vanredne događaje zbog obilne kiše, saopšteno je iz preduzeća "Željeznice Republike Srpske".

Rijeke Sava i Bosna na području opštine Šamac su u koritu i za sada nema opasnosti od izlivanja, navode iz lokalne Civilne zaštite.

Na području Semberije vodostaji Save i Drine su  u porastu  kao i vodostaj manjih rijeka Janje, Gnjice i Lukavca . Odsjek Civilne zaštite Grada Bijeljina nastavlja sa daljim intenzivnim praćenjem stanja, te apeluje na sve nadležne službe da budu u punoj pripravnosti.

U Banovićima I Sanskom Mostu  je proglašeno stanje prirodne nesreće. Zbog poplava uzrokovanih obilnim padavinama, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Banovići – Zavidovići.

Oblaci koji su prethodnih dana pravili velike probleme u Hrvatskoj i BiH stigli su do Srbije. Tokom dana se očekuju obilne padavine. Nadležne službe u pripravnosti.Hidrolog Slavomir Stevanović rekao je za RTS da se očekuje veći porast vodostaja Save. Kako je objasnio, u gornjem toku te reke vodostaj je već u porastu zbog padavina. Stevanović ističe da se narednih dana očekuje maksimalni porast Save, ali ne i dostizanje nivoa pri kome se proglašava vanredna odbrana od poplava, a možda bude proglašena redovna odbrana.

Gradske službe u Zagrebu imale su juče više od 700 intervencija, a pet osoba je povređeno zbog jakog vetra koji duva od nedelje.Vetar je na području Zagreba tokom dobrog dela dana rušio je stabla, reklame, suncobrane, čupao krovove i delove fasada, prenosi Index.hr.

Društvene mreže