log in

U Prijedoru vanredno, Una i Sana iznad kote /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Prijedoru je održan sastanak Štaba za vanredne situacije sa kojeg je poručeno da su sve službe i dalje u funkciji.

Iz Civilne zaštite je saopšteno da je nivo Sane i Une iznad kote vanredne odbrane od poplave, te da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim životima.Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu, tako da iznosio 485 centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća, a najteža situacija je u naseljima Gomjenica i Tukovi.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja.

U opštini Čelinac danas je ukinuta vanredna situacija jer se stanje stabilizovalo, a formirane su tri komisije za procjenu štete koje su poplave izazvale na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi.

Krizni štab u Tesliću stavio je danas van snage odluku o vanrednoj situaciju u ovoj opštini, koja je zbog izlivanja svih rijeka usljed intezivnih padavina, donesena u ponedjeljak, 13. maja. Prema prvim procjenama, na infrastrukturnim objektima pričinjena je materijalna šteta od 2,5 miliona KM, saopšteno je iz ove opštine.

Štab za civilnu zaštitu Kostajnice i Novog Grada odlučio je da ni sutra ne bude nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i da neće raditi vrtići.

Na području opštine Kozarska Dubica od jutros su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava zbog vodostaja rijeke Une od 449 centimetara, a očekuje se da će nivo da poraste još najmanje 10 centimetara, saopšteno je iz opštinske Civilne zaštite.

Ukrina blago opada u Derventi. U opštini Kotor Varoš u toku noći aktivirano je klizište na lokalnom putu prema Novom Selu i pričinjena je ogromna materijalna šteta, a mještani ovog kraja su alternativnim putevima povezani sa gradskim jezgrom. Bosna i Sava u porastu su u Šamcu.

Vodostaj Save i Drine znatno je porastao u Semberiji, gdje je u protekla 24 časa palo 16,7 litara kiše po metru kvadratnom, saopšteno je iz Gradske uprave Bijeljine.Vodostaj Save je 863 centimetra i u protekla 24 časa porastao je za 1,54 metra. Na vodomjernoj stanici Rača visina vodostaja je 469 centimetra i ima rast od 1,12 metara u protekla 24 časa, a redovna odbrana od poplava u Semberiji uvodi se kada vodostaj Save u Rači 650 centimetara. Padavine su dodatno uticale i na porast vodostaja manjih rijeka na području grada, ali je tokom noći došlo do slabljenja, a jutros i prestanka kišnih padavina i postepenog opadanja vodostaja manjih rijeka.

Na području Tuzlanskog kantona na snazi je vandredno stanje u Opštini Banovići.

Društvene mreže