log in

Episkop Fotije odlikovao Dodika, Cvijanovićevu i Milića

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije odlikovao je Ordenom kralja Dragutina - prepodobnog Teoktista predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović i gradonačelnika Brčkog Sinišu Milića za posebne zasluge za izgradnju Kulturno-administrativnog centra "Patrijarh srpski Pavle" u brčanskom naselju Srpska Varoš.

Orden je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji nije mogao da prisustvuje današnjem otvaranju Centra, primio njegov savjetnik Radovan Kovačević.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je ovo veliki dan za Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Radujemo se što smo danas ovdje, u Brčkom, doživjeli ovako veliki događaj, osveštanje ovog objekta. Tu ćemo se okupljati, ako Bog da, čitave godine, kad god bude neka velika manifestacija, upravo kao što smo se i danas sabrali", naglasio je vladika Fotije na svečanoj akademiji koja je održana nakon otvaranja Centra "Patrijarh srpski Pavle".

Vladika Fotije je istakao da se treba truditi da svi ljudi, koji ovdje dođu, budu dobrodošli, kao i današnji predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve.

"Naravno, pošto je taj centar blizu crkve na prvom je mjestu da idemo u crkvu", napomenuo je vladika Fotije.

Svečanu akademiju otvorio je akademik Matija Bećkovića koji se u svom govoru podsjetio na velika djela blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla i Svetog Save, te podsjetio prisutne šta su učinili da bi srpski narod danas bio gdje jeste, što Srbi treba da cijene i čuvaju.

Protojerej stavrofor Nebojša Draškić poželio je da se srpski narod duhovno prosvećuje i kulturno uzdiže.

"Želim prije svega da se zahvalim blagome Bogu što nam je podari lijep dan da ovakva svečanost izgleda još ljepše", rekao je Draškić.

U SRPSKOJ VAROŠI OTVOREN CENTAR "PATRIJARH SRPSKI PAVLE"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije otvorili su danas u brčanskom naselju Srpska Varoš kulturno-administrativni centar "Patrijarh srpski Pavle".

Ovaj centar izgrađen je povodom obilježavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Otvaranju centra prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, predstavnici vlasti Brčko distrikta, te predstavnici Islamske zajednice i Katoličke crkve u distriktu.

Organizator svečanosti je Srpska pravoslavna crkva, Eparhija zvorničko-tuzlanska, Crkvena opština Brčko.

Društvene mreže