log in

Potreba institucionalnog povezivanja sa dijasporom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je na panelu "Dijaspora za 21. vijek - Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosioci razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu", da je digitalna komunikacija sve više zastupljena i da je zato veoma značajno digitalno povezivanje matice i dijaspore.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je na prvom današnjem panelu pod nazivom "Dijaspora za razvoj Srpske" - Značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Republici Srpskoj", da je Republika Srpska postala mjesto sigurnog investiranja i pouzdanog partnerstva, te da i dalje unapređuje ambijent za poslovanje.Đokić je naveo da institucije usklađuju propise za investiranje, na čemu radi i lokalna i republička administracija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je na Forumu da je drvoprerada sektor koji nudi dobre perspektive, jer je obim razmjene Republike Srpske sa inostranstvom 700 miliona KM.

Privrednik iz Austrije i vlasnik firme "Mreža-netvork" u Derventi Markus Štraser rekao je da je investirao u Republiku Srpsku zbog povoljnih uslova, ali i kvalitetnih radnika. On je podsjetio da je firmu otvorio u Derventi i da je u početku imao pet radnika a danas ih ima preko 400.

Udruženje Majevičana godinama pomaže razvoj opštine Lopare.

Predsjednica Srpske  istakla je na otvaranju Foruma da je osnovni cilj čvršće povezivanje institucija Republike Srpske sa dijasporom.Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je saradnja sa dijasporom izuzetno značajna za razvoj i prosperitet Republike Srpske, te da je prioritet Vlade jačanje privrede i poboljšanje standarda stanovništva.

Forum dijaspore pokrenut je prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.

Društvene mreže